Effect of MyoGand Lif Gene on Economic Traits in Pigs

Received: 14-07-2012

Accepted: 20-08-2012

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Khoa, D. (2024). Effect of MyoGand Lif Gene on Economic Traits in Pigs. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 10(4), 620–626. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1677

Effect of MyoGand Lif Gene on Economic Traits in Pigs

Do Vo Anh Khoa (*) 1

  • 1 Bộ môn Chăn nuôi, Khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng dụng, Trường Đại học Cần Thơ
  • Keywords

    Carcass length, LIF, MyoG, pig, pressing carcass

    Abstract


    The study was conducted in 33 castrated male pigs of Yorkshirex Landrace crossbredto analyze the association of polymorphisms of myogenin (MyoG) and Leukemia-Inhibitory-Factor (LIF)genes with some economic traits for growth and carcass performance. The genotypes of MyoG were significantly associated with carcass percent, in which pigs with heterozygous genotype AB (76.32±1.30) was superior to the homozygous genotypesBB (72.77±1.30) and AA (69.46±2.91) (P=0.05). In addition, in LIF locus, the association between genotypes and carcass length also showed significant difference (P<0.05), with the highest carcass length occurring in pigs withhomologous genotype BB (78.00±2.84). Therefore, it is suggested that allele “B” in both candidate genes could be used as a SNP-marker to improve carcass performance in pigs.

    References

    Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Huy Tưởng, Lương Thị Nhuận Hảo (2010). Đặc điểm sinh lý máu, sinh hóa máu, sinh trưởng và chất lượng thịt của nhóm lợn lai Yorkshire x Landrace, Tạp chí Di truyền và Ứng dụng. Chuyên san Công nghệ Sinh học 6: 35 - 45.

    Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Huy Tưởng, Nguyễn Thị Diệu Thúy (2011). Ảnh hưởng của kiểu gen H - FABP lên các tính trạng sinh lý máu, sinh hoá máu, năng suất và phấm chất thịt lơn. Tạp chí Khoa học và Phát triển 9 (4): 592 - 601.

    Đỗ Võ Anh Khoa, Lương Thị Nhuận Hảo, Nguyễn Thị Diệu Thúy (2011). Mối quan hệ đa hình gen MyoG và LIF với các tính trạng sinh lý - hóa máu ở heo. Tạp chí Công nghệ Sinh học (Sumitted).

    Cepica S., G. Reiner, H. Bartenschlager, G. Moser, H. Geldermann (2003). Link age and QTL mapping for Susscrofa chromosome X. Journal of Animal Breeding and Genetics 120 (Suppl.), 144 - 151.

    Cho ES., DH. Park, BW. Kim, WY. ung, EJ. won, CW. Kim (2009). Associated of GHRH, H - FABP and MYOG polymorphisms with economic traits in pigs, Asian - Aust.J.Anim.Sci.22(3):307 - 312.

    Ciéslak D., W. Kapelański, T. Blicharski, M. Pierzchala (2000). Restriction fragment leghth polymorphisms in myogenin and myf3 genes and their influence on lean meat content in pigs. Journal of Animal Breeding and Genetics 117, 43 - 55.

    Humpolíček P., T. Urban, V. Matoušek, Z. Tvrdoň (2007). Effect of estrogen receptor, follicle stimulating hormone and myogenin genes on the performance of Large White sows. Czech J Anim Sci 52 (10): 334 - 340.

    Krzęcio E., M. Koćwin - Podsiadla, J. Kuryl, A. Zybert, H. Sieczkowska, K. Antosik (2007a). The effect of genotypes at loci CAST/MspI (calpastatin) and MYOG (myogenin) and their interaction on selected productive traits of porkers free of gene RYR1.I. Muscling and morphological composition of carcass. Anim Sci Pap Rep 25:5 - 16.

    Liu M, Jian Peng, De - Quan Xu, Rong Zheng, Feng - E Li, Jia - Lian Li, Bo Zuo, Ming - Gang Lei, Yuan - Zhu Xiong, Chang - Yan Deng, et al (2008).. Association of MYF5 and MYOD1 Gene Polymorphisms and Meat Quality Traits in Large White × Meishan F2 Pig Populations. Biochemical Genetics 46, Numbers 11 - 12, 720 - 732

    Nguyễn Vân Anh, Nguyễn Thị Diệu Thủy, Nguyễn Văn Cường, Nguyễn Kim Độ (2005). Đa hình di truyền gen Myogenin ở lợn Móng Cái, Viện Công nghệ sinh học 3(3): 311 - 317.

    Phùng Thị Vân, Phạm Thị Kim Dung, Lê Thị Kim Ngọc, Hoàng Thị Nghệ, Phạm Duy Phẩm, Phạm Thị Thúy (2006). Khả năng sinh trưởng, thành phần thịt xẻ của lợn thịt Landrace, Yorkshire và Duroc và ảnh hưởng của 2 chế độ nuôi tới khả năng cho thịt của lợn ngoại có tỉ lệ nạc > 52%. Báo cáo khoa học phần chăn nuôi gia súc 1999 - 2000. Viện Chăn nuôi: 207 - 209

    Rybarczyk A., A. Pietruszka, E. Jacyno, J. Dvorak, T. Karamucki, M. Jakubowska (2010). Association of RYR1 and MYOG genotype with carcass and Meat quality Traits in Grower -finisher Pigs, Actavet. Brno, 79: 243 - 248.

    Te Pas MF., A. Soumillion, F. Harder, FJ. Verburg, TJ. Van den Bosch, P. Galesloot and TH. Meuwinssen (1999). Influence of myogenin genotypes on birth weight, growth rate, carcass weight, backfat thickness and lean weigh of pig. J Anim Sci 77(9):2352 - 2356.

    Te Pas MFW., A.H. Visscher (1994). Genetic regulation of meat production by embryonic muscle formation - a review. J Ani Breed Genet 111(1 - 6):404-412.

    Spötter A., C. Drögemüller, H. Hamann and O. Distl (2005). Evidence of a new leukemia inhibitory factor - associated genetic marker for litter size in a synthetic pig line. J Anim Sci.83: 2264 - 2270.

    Van Laere AS, M. Nguyen, M. Brauschweig, C. Nezer, C. Collette, L. Moreau, AL. Archibald, CS. Haley N. Buys, M. Tally, G. Andersson, M. Georges, L. Andersson (2003). A regulatory mutation in IGF2 causes a major QTL effect on muscle growth in the pig. Nature 425: 832 - 836.