Study on the Anti-bacterial Activity of EssentialOils from Perilla Leaves

Received: 26-08-2014

Accepted: 10-03-2015

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Lan, N., Thuat, B., Tuyen, L., & Duyen, N. (2024). Study on the Anti-bacterial Activity of EssentialOils from Perilla Leaves. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 13(2), 245–250. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/157

Study on the Anti-bacterial Activity of EssentialOils from Perilla Leaves

Nguyen Thi Hoang Lan (*) 1 , Bui Quang Thuat 2 , Le Danh Tuyen 3 , Nguyen Thi Ngoc Duyen 4

  • 1 Khoa Công nghệ thực phẩm, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Trung tâm Dầu, Hương liệu và Phụ gia thực phẩm, Viện Công nghiệp thực phẩm
  • 3 Viện Dinh dưỡng quốc gia
  • 4 Sinh viên K55, Khoa Công nghệ thực phẩm, Học viện Nông nghiệp Việt nam
  • Keywords

    Anti-bacterial activity, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, P. fluorescens, P. aeruginosa, perilla essential oil, Salmonella, Staphylococcus aureus, Streptococcus feacium

    Abstract


    The experiment was carried out to examine the anti-bacterial effects of essential oil from perilla leaves on eight spoilage and food poisoning bacteria strains (Escherichia coli, Salmonella, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aeruginosa VTCC-B-657, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Streptococcus feacium). The results indicated that perilla essential oil had anti-bacterial effects against all the above bacterial strains, except P. aeruginosa. The effect of perilla essential oil on gram-positive bacteria was stronger than that on gram-negative bacteria. The pure essential oil completely inhibited four strains of gram-positive bacteria, including Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus and Streptococcus feacium, and one strain of gram-negative bacteria, namely P. fluorescens. The Minimum Inhibitory Concentration (MIC) was more than 8192 µg/ml for both Escherichia coli and Salmonella and from 1024 µg/ml to 4096 µg/ml for the other five studied strains.

    References

    Bumblauskien L., J. Vandas., J. Valdimaras., M. Ramute and R. Ona (2009). Preliminary analysis on essential oil composition of Perilla L. Cultivated in Lithuania. Acta Poloniae Pharmaceutica, Drug Research, 66(4): 409-413.

    Đỗ Huy Bích, Đặng Quang Trung, Bùi Xuân Chương, Nguyễn Thượng Dong, Đỗ Trung Đàm, Phạm Văn Hiển, Vũ Ngọc Lộ, Phạm Duy Mai, Phạm Kim Mãn, Đoàn Thị Nhu, Nguyễn Tập, Trần Toàn (2004). Cây thuốc và động vật làm thuốc ở Việt Nam, tập 2. Nhà xuất bản Khoa học kỹ thuật, Hà Nội, tr. 943-949.

    Đỗ Tất Lợi (2003). Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam. Nhà xuất bản Khoa học và Kĩ thuật, Hà Nội, tr. 648-649.

    Mahesh, B., Satish S. (2008). Antimicrobial activity of some important medicinal plant against plant and human pathogens. World J Agric Sci., 4[S]: 839-843.

    Solórzano-Santos F and M. G. Miranda-Novales (2012). Essential oils from aromatic herbs as antimicrobial agents. Food biotechnology- Plant biotechnology, 23(2): 136-141.

    Yu H-C., K. Kenichi., M. Haga (2010). Perilla: The Genus Perilla. Taylor & Francis, 206p.