Effects of Compound Fertilizer on Growth, Yield and Economic Efficiency of Robusta Coffee in Basalt Soil of Dak Lak Province

Received: 02-06-2015

Accepted: 20-10-2015

DOI:

Views

1

Downloads

0

Section:

TÀI NGUYÊN VÀ MÔI TRƯỜNG

How to Cite:

Minh, N., & Nga, D. (2024). Effects of Compound Fertilizer on Growth, Yield and Economic Efficiency of Robusta Coffee in Basalt Soil of Dak Lak Province. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 13(7), 1119–1127. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1563

Effects of Compound Fertilizer on Growth, Yield and Economic Efficiency of Robusta Coffee in Basalt Soil of Dak Lak Province

Nguyen Van Minh (*) 1 , Do Thi Nga 2

  • 1 Khoa Nông Lâm Nghiệp, Trường Đại học Tây Nguyên
  • 2 Khoa Kinh tế, Trường Đại học Tây Nguyên
  • Keywords

    Compoundfertilizer, fresh/dry ratio, Basalt soil, robusta coffee

    Abstract


    Field fertilizer experiments were conducted to identifythe most effective dosage of compoundfertilizer with 6 different levels applied to Robusta coffee in basalt soil of Dak Lak province from 2012 to 2014. All experiment plotsapplied with compound fertilizer ofYara company were compared with 260kg N + 95kg P2O5+ 240kg K2O and 10 tons of manure (application at 2-yearinterval) applied forRobusta coffee as recommended by theMinistry of Agriculture and Rural Development (control 1). The results showed that application of 2,100 kg compoundfertilizersper haper year significantly increased soil fertility as evidenced by increasedcontents of total nitrogen, available phosphorus, and available potassium, Ca and Mg in soils. Moreover, the length of reserve branches increased by20%, 100 fruitweight by18%,andcoffee bean productivityper ha by21%, but fresh coffee/coffee beanreduced by14%. The rate 2,100 kg compoundfertilizers/ha/year also gave the highergross value (VND 139.46 millions/ha/year) andhighereconomic efficiency(profit of VND 62.52 millions/ha/year) in comparison with the recommended practice.

    References

    Boyer (1982). Les Facteus de fertilityé des sols, ORSTOM - Paris, p. 89 - 110.

    Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn (2002). Quy trình kỹ thuật trồng, chăm sóc và thu hoạch cà phê vối 10 TCN 478-2001, Ban hành theo Quyết định số 06/2002/QĐ-BNN ngày 9/01/2002.

    Cục Trồng trọt - Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn (2013). Quy trình tái canh cà phê vối, Ban hành theo Quyết định số 273/QĐ-TT-CCN ngày 3/7/2013.

    Lê Hồng Lịch (2008). Nghiên cứu sử dụng phân lân hợp lý cho cây cà phê vối giai đoạn kinh doanh trên đất bazan ở Đắk Lắk” Luận án tiến sĩ Nông nghiệp, Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Nguyễn Văn Minh (2014). Nghiên cứu một số biện pháp kỹ thuật bón phân cho cà phê vối (Coffea canephora Piere) giai đoạn kinh doanh trên đất bazan tại Đắk Lắk”. Luận án tiến sĩ Nông nghiệp, Trường Đại học Nông Lâm Huế, Đại học Huế.

    Nguyễn Văn Sanh (2009). Nghiên cứu xây dựng thang dinh dưỡng khoáng trên lá và bước đầu thử nghiệm bón phân theo chẩn đoán dinh dưỡng cho cà phê vối kinh doanh tại Đăk Lăk, Luận án tiến sĩ Nông nghiệp, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội.