Physical andChemical Properties of Basaltic Soils Replanted with Coffee inGia Lai Province

Received: 06-01-2014

Accepted: 19-01-2014

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

TÀI NGUYÊN VÀ MÔI TRƯỜNG

How to Cite:

Tu, V., & Toan, N. (2024). Physical andChemical Properties of Basaltic Soils Replanted with Coffee inGia Lai Province. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 13(1), 75–81. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1518

Physical andChemical Properties of Basaltic Soils Replanted with Coffee inGia Lai Province

Vu Anh Tu (*) 1 , Nguyen Van Toan 1

  • 1 Viện Quy hoạch Thiết kế Nông nghiệp, Bộ Nông nghiệp và PTNT
  • Abstract


    Coffee isone of the main crops cultivatedon basaltic soils in Gia Lai province. However, the development of coffee is facing with various problems, for example the age of coffee trees, soils degradation, etc.Analyses of physical and chemical properties of basaltic soils undercoffee replantation showed that the soils have high clay content in deeper layers. At the first (0-20cm) and second layer (21-50cm) of the soil the average bulk density value ​​was0.84 g/cm3and 0.89 g/cm3, respectively. The density characteristic was in the range of 2,19-2,69 at the first examined layer and keeps constant value into deeper horizons. The total porosity was66.53% and 64.55% in the first and second horizon of the soil, respectively.The pH valuewas around 4.3 to 5.54. The organic matter content and total nitrogen achieved moderate to highvalues. Total phosphorus and available phosphorus contents showedhigh levelin the first horizonbutlow levels (poor) in the second layer. The total potassium and available potassium were low. The concentrations of Ca++, Mg++exchange were relatively poor. At the pHKClvalues between 4.69- ≥ 4.72 in the both horizons, the mobile aluminum concentration was notfound in the examined soils layers.

    References

    Bomemiza E. (1982). Nitrogen cycling in coffee plantations, Plant and Soil,67: 241-246.

    Bộ Khoa học Công nghệ và Môi trường (1995). TCVN 5297:1995, Chất lượng đất: Lấy mẫu - Yêu cầu chung.

    Clifford and K.C.Willson (1987). Coffee botany, biochemictry and production of beans and beverage, reprinted,pp.13-48, 97-157.

    Hội Khoa học đất Việt Nam (2000). Đất Việt Nam, Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội.

    Phạm Kiến Nghiệp (1985). Kỹ thuật trồng cà phê ở miền Nam, Nhà xuất bản Thành phốHồ Chí Minh.

    Rene Coste(1992). Le cafesier, G.P. Maisonneuve &Lurose, 11 Victon - Cousin 11, Paris (ve).

    Roskoki J. P. (1982). Nitrogen fixation in a Mexican coffee plantation, Plant and Soil, 167: 283-291.

    Nguyễn Tử Siêm, Trần Khải (1996). Hóa học lân trong đất Việt Nam và vấn đề phân lân, “Hội thảo khoa học về phân lân nung chảy”, Nhàxuất bản Nông nghiệp, Hà Nội, tr. 20-27.

    Nguyễn Văn Toàn (2005). Giải pháp tổng thể sử dụng hợp lý và Bảo vệ đất ba zanTây Nguyên, Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội.

    Vũ Cao Thái (1985). Mức độ thích hợp của đất Tây Nguyên đối với cây chè, cà phê, dâu tằm, Báo cáo đề tài 46C-06-03.