Causes of Farmers Who Abandon Star-Apple “Lo Ren” Productionwith Global GAP Standard in Chau Thanh District, Tien Giang Province

Received: 20-07-2016

Accepted: 16-09-2016

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Nhan, T., Tham, N., & Hang, N. (2024). Causes of Farmers Who Abandon Star-Apple “Lo Ren” Productionwith Global GAP Standard in Chau Thanh District, Tien Giang Province. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 14(9), 1457–1465. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1458

Causes of Farmers Who Abandon Star-Apple “Lo Ren” Productionwith Global GAP Standard in Chau Thanh District, Tien Giang Province

Tran Quoc Nhan (*) 1, 2, 3, 4, 5 , Nguyen Thi Hong Tham 2 , Nguyen Thi Thuy Hang 2

  • 1 Trường Đại học Nông nghiệp và Công nghệ Tokyo
  • 2 Khoa Phát triển Nông thôn, Đại học Cần Thơ
  • 3 Khoa Phát triển Nông thôn, Trường Đại học Cần Thơ
  • 4 GraduateSchool of Agriculture, Tokyo University of Agriculture and Technology, Japan
  • 5 College of Rural Development, C
  • Keywords

    Abandonment, cause, Global GAP, Lo Ren star-apple

    Abstract


    This study aimedto investigate thesocio-economic status offarm households growing star-apple “Lo Ren”according to Global GAP standard and clarifythe reasons for GAP adoption and abandonment after obtainingGlobal GAP standardcertification. A total of 54 star-apple growers who appliedGAP and 53 independent growers residing in Chau Thanh district of Tien Giang province were selected for primary data collection. Descriptive statitics and T-Test methods were employed to analyze the collected data related to GAP adoption and abandonment. Regardless of the benefits of GAP practices, such as reduced fertilizer and pesticide application and safety for environment, the abandon of GAP star apple growing was attributed to the uncertainty of market and unstable selling prices. Thus, only those farmers with higher education level, better economic condition and highexpectation for higher selling price of GAP-certified product engagedin growing star apple using GAP..

    References

    Nguyễn Duy Cần, Lê Văn Dũng, Trần Huỳnh Khanh và Võ Thị Gương (2013). Đánh giá hiệu quả kinh tế và các lợi ích xã hội của mô hình canh tác bắp rau theo tiêu chuẩn GLOBALGAP tại Chợ Mới, An Giang. Tạp chí Khoa học, Đại học Cần Thơ, 25: 37 - 44.

    Nguyễn Văn Sánh (2011). Kinh tế sản xuất lúa - gạo theo tiêu chuẩn “Global GAP” tại ĐBSCL: trường hợp hợp tác xã Mỹ Thành Nam, Cai Lậy, Tiển Giang. Tuyển tập các công trình nghiên cứu khoa học, Viện Nghiên cứu phát triển ĐBSCL.

    Trần Văn Hậu, Trần Sỹ Hiếu, Lê Thị Thanh Thủy (2008). Sản xuất xoài rải vụ theo hướng GAP tại huyện Cao Lãnh, tỉnh Đồng Tháp. Báo cáo tham luận tại hội thảo GAP Bình Thuận.

    Võ Thị Ngọc Nhân (2014). Phân tích thực trạng sản xuất chôm chôm theo tiêu chuẩn Global GAP tại tỉnh Bến Tre. Tạp chí Khoa học, Đại học Cần Thơ, 32: 69 - 75.