Selection of Lactic Acid Bacteria with Bioactive Characteristics for Application in Agricultural Waste Treatment forMaking FeedforRuminants

Received: 16-10-2017

Accepted: 26-12-2017

DOI:

Views

1

Downloads

0

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Doan, N., & Duong, L. (2024). Selection of Lactic Acid Bacteria with Bioactive Characteristics for Application in Agricultural Waste Treatment forMaking FeedforRuminants. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 15(11), 1556–1564. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1396

Selection of Lactic Acid Bacteria with Bioactive Characteristics for Application in Agricultural Waste Treatment forMaking FeedforRuminants

Nguyen Thi Lam Doan (*) 1 , Luu Thi Thuy Duong 1

  • 1 Khoa Công nghệ thực phẩm, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Lactic acid bacteria, extracellular enzyme, antibacterial, agricultural by-product

    Abstract


    After the harvest, most by-products from rice straws, plant roots, and stems etc are burned by farmers. This activity causes environmental pollution. The use of variable source of agricultural by-products as feed for livestock is considered as one of the alternative reduce waste. Agricultural by products have high fiber content, low digestibility and energy value. This study aimrd to select lactic acid bacteria with biological characteristics such as high lactic acid production, production of some extracellular enzymes (amylase, cellulase, xylanase) and antibacterial activity against pathogenic bacteria for treatment of agricultural by-product as cattle feed. Results of this study showed that from 61 strains lactic bacteria isolated, 27 strains were selected with high lactic acid production (200-263ºT) and good growth at 37ºC. From 27 strains, 8 strains were identified with extracellular enzyme production of amylase, cellulase, and xylanase with ring diameter of substrate resolution of 7-33 mm. In addition, this study revealed 3 strains with antibacterial properties such as T6.2 strain against gram positive Listeria monocytogenesand two strains, C3.15 and C3.19, against gram-negative (E. coli). Three strains were capable of decomposing straws, but the C3.19 showed strongest decomposition.

    References

    Nguyễn Lân Dũng, Đoàn Xuân Mượn, Nguyễn Phùng Tiến, Đặng Đức Trạch, Phạm Văn Ty (1976). Một số phương pháp nghiên cứu vi sinh vật học, tập 2, Nhà xuất bản Khoa học Kỹ thuật, Hà Nội.

    Nguyễn Quốc Đạt, Vũ Văn Nội, Bùi Thế Đức, Nguyễn Thanh Bình (1998). Khả năng sản xuất của đàn bò cái lai hướng sữa (HF x Lai Sind) trong điều kiện chăn nuôi trang trại ở thành phố Hồ Chí Minh. Báo cáo khoa học, Viện Chăn nuôi. Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội, tr. 16-18.

    Nguyễn Thị Minh Hằng và Nguyễn Minh Thư (2013). Phân lập và tuyển chọn một số chủng vi khuẩn lactic có khả năng sinh tổng hợp amylase và bacteriocin. Tạp chí Khoa học và Công nghệ lâm nghiệp, 3: 3-10.

    Mai Đàm Linh, Đỗ Minh Phương, Phạm Thị Tuyết, Kiều Hữu Ảnh, Nguyễn Thị Giang ( 2007). Đặc điểm sinh học của các chủng vi khuẩn lactic phân lập trên địa bàn Hà Nội. Tạp chí khoa học, Trường đại học Quốc gia Hà Nội, 24: 211-226.

    Đào Thị Lương, Nguyễn Thị Anh Đào, Nguyễn Thị Kim Quy, Trần Thị Lệ Quyên, Dương Văn Hợp, Trần Quốc Việt, Ninh Thị Len, Bùi Thị Thu Huyền (2010). Phân lập và tuyển chọn vi khuẩn lactic dùng trong chế biến và bảo quản thức ăn thô xanh và phụ phẩm nông nghiệp cho gia súc nhai lại. Di truyền học và ứng dụng - Chuyên san Công nghệ sinh học, 6: 1-6.

    Đỗ Văn Quang (2009). Ứng dụng công nghệ chế biến rác thải sau thu hoạch lúa thành thức ăn chăn nuôi, phân bón để góp phần xử lý ô nhiễm môi trường. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thủy lợi và Môi trường, 25 : 62-64.

    Võ Văn Phước Quệ và Cao Ngọc Điệp (2011). Phân lập và nhận diện vi khuẩn phân giải cellulose. Tạp chí Khoa học, Trường đại học Cần Thơ, 18a: 177-184.

    Lê Phú Tuấn, Vũ Thị Kim Oanh, Nguyễn Thị Thu Phương (2016). Nghiên cứu xử lý phụ phẩm nông nghiệp thành phần hữu cơ sử dụng chế phẩm vi sinh tại xã Phúc Thuận - Phổ Yên - Thái Nguyên. Tập chí Khoa học và Công nghệ Lâm nghiệp, 6: 101-108.

    Herreros M. A., Sandoval H., Gonzalez L., Castro J. M., Fresno J. M., Tornadijo M. E. (2005). Antimicrobial activity and antibiotic resistance of lactic acid bacteria isolated from Armada cheese (a Spanish goats’ milk cheese). Food Microbiol., 22: 455-459.