Performance and Meat Quality of Hybridcombinations between Dom and T14 Ducks

Received: 03-07-2014

Accepted: 13-08-2014

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Hoa, D., Nhung, D., Trong, N., & Tieu, H. (2024). Performance and Meat Quality of Hybridcombinations between Dom and T14 Ducks. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 12(5), 697–703. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/136

Performance and Meat Quality of Hybridcombinations between Dom and T14 Ducks

Dang Vu Hoa (*) 1 , Dang Thuy Nhung 2 , Nguyen Duc Trong 3 , Hoang Van Tieu 1

  • 1 Viện Chăn nuôi, Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn
  • 2 Khoa Chăn nuôi và Nuôi trồng thủy sản, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 3 Cục Chăn nuôi,Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn
  • Keywords

    Dom duck, T14 duck, duck crossbred, meat yield, FCR, meat quality

    Abstract


    The experiment was conducted at Dai Xuyen Duck Research Center - NIAH to evaluate the production performance and meat quality of duck hybrid combinations between Dom and T14 - super meat line. Four groups of ducks: Dom, crossbreds PT (Dom father, T14 mother) and TP (T14 father, Dom mother) and T14, were each fed with 100 individuals from hatching to 10 weeks of age and body weight and FCR were recorded. At 8, 9 and 10 weeks of age, each group of 6 individuals was killed to assess carcass and meat quality criteria. The results showed that the above mentioned groups reached the body weight at 8 weeks of age: 1660, 2300, 2220 and 2890g per head, respectively; at 9 weeks of age: 1730, 2380, 2340 and 3030g per head, respectively and at 10 weeks of age 1880, 2560, 2530 and 3210g per head, respectively. The FCR increased with increased weights, lowest in T14, highest in Dom; PT and TP crossbreds were similar. From 8 to 10 week of age, the dress proportions of all groups had not changed apparently, in which thigh meat reduced and breast meat increased. The breast and thigh meats of all 4 groups had a high rednees. The slaughter ages increased, the brightness, yellowness and dehydration ratio after processing increased. There was no much difference between four duck groups on the color, tenderness, and dehydration ratio after processing.

    References

    Adelsamic R.E.andFarrell D.J.(1985). Carcasscompositionandcarcass characteristics of duck. Duck Production Science and World Practice. Ed: Farrell D. J. and Stapleton P., University of New England, pp.83 - 101.

    Baéza E., Dessay C., Wacrenier N., Marché G´ and A. Listrat (2002). Effect of selection for improved body weight and composition on muscle and meat characteristics in Muscovy duck. Br. Poult. Sci.,43: 560-568.

    Baéza E. (2006). Effects of genotype, age and nutrition on intramuscular lipids and meat quality. Symposium COA/INRA Scientific Cooperation in Agriculture, Tainan (Taiwan, R.O.C.), November 7-10.

    Bernacki Z., Kokoszyński D., Mallek T. (2008). Evaluation of selected meat traits in seven-week-old duck broilers, Animal Science Papers and Reports,26 (3): 165-174.

    Bùi Hữu Đoàn, NguyễnThị Mai, Nguyễn Thanh Sơn và Nguyễn Huy Đạt (2011). Các chỉ tiêu dùng trong nghiên cứu gia cầm, Nhà xuất bản Nông nghiệp, tr. 52-53.

    Đặng Vũ Hòa, Nguyễn Đức Trọng và Hoàng Văn Tiệu (2014). Khảo sát khối lượng của vịt thịt bằng các hàm sinh trưởng, Tạp chí Khoa học công nghệ chăn nuôi, Viện Chăn nuôi, 47: 6-14.

    Ogata T. and Mori M. (1964). Histochemical study of oxidative enzymes in vertebrate muscle, Acta. Med. Okayama, 18: 171-175.

    Nguyễn Đức Trọng, Hồ Khắc Oánh, Nguyễn Thị Minh, Lê Thị Phiên, Ngô Văn Vĩnh và Lê Xuân Thọ (2011a). Kết quả nuôi giữ, bảo tồn quỹ gen của vịt Đốm (Pất Lài) và vịt Bầu Bến tại Trung tâm Nghiên cứu vịt Đại Xuyên. Tuyển tập các công trình nghiên cứu và chuyển giao tiến bộ kỹ thuật chăn nuôi vịt - ngan, Viện Chăn nuôi - Trung tâm nghiên cứu vịt Đại Xuyên, tr. 173 - 177.

    Nguyễn Đức Trọng, Nguyễn Văn Duy, Hoàng Văn Tiệu, Vương Thị Lan Anh, Nguyễn Thị Thúy Nghĩa, Đồng Thị Quyên, Đặng Thị Vui và Phạm Văn Chung (2011b). Khả năng sản xuất của con lai giữa vịt SM và vịt Đốm.Tuyển tập các công trình nghiên cứu và chuyển giao tiến bộ kỹ thuật chăn nuôi vịt - ngan, Viện Chăn nuôi - Trung tâm nghiên cứu vịt Đại Xuyên, tr. 187 - 197.