Effects of Growing Mediaand Cutting Typeson Propagation of Black Pepper (Piper NigrumL.)

Received: 05-05-2023

Accepted: 20-11-2023

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Loan, N., & Quyen, L. (2024). Effects of Growing Mediaand Cutting Typeson Propagation of Black Pepper (Piper NigrumL.). Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 21(11), 1375–1383. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1219

Effects of Growing Mediaand Cutting Typeson Propagation of Black Pepper (Piper NigrumL.)

Nguyen Thi Loan (*) 1 , Luc Thi Quyen 1

  • 1 Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Propagation of pepper black, growing media, node number per cutting

    Abstract


    The experiment aimed to determine the suitable type of growing media and node number per cutting for pepper propagation in Dak Mil district, Dak Nong province. A two-factor experiment was laid out in the nursery in a randomized complete block design with 3 replicates. The first factor consisted of 5 growing media (G1: red basalt soil (soil); G2: 60% soil + 40% coir dust; G3: 60% soil + 20% coir dust + 20% vermicompost; G4: 60% soil + 40% perlite; G5: 60% soil + 20% perlite + 20% vermicompost). The second factor consisted of 3 cutting types (H1: two-node cutting; H2: three-node cutting; H3: four-node cutting). The results showed that growing media containing coir dust and vermicompost and cuttings with higher node number increased the survival rate and shooting rate, stimulated root growth, increased cutting growth and dry matter accumulation of black pepper cuttings. Growing four-node cutting on the growing media mixed from 60% soil + 20% coir dust + 20% vermicompost resulted in best viability rate, shooting rate, growth and biomass of pepper cuttings.

    References

    Abad M., Noguera P., Puchades R., Maquieira A. & Noguera V. (2002). Physico-chemical and chemical properties of some coconut coir dusts for use as a peat substitute for containerised ornamental plants. Bioresource Technology. 82(3):241-245.

    Akshay K.R., Narayana Swamy M., Raviraj Shetty, Ganapathi M. & Thippeshappa G.N. (2018). Efficacy of media and growth regulators on rooting of black pepper (Piper nigrum) cuttings. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. 7(3): 413-417.

    Bùi Văn Thanh & Ninh Khắc Bản (2013). Nghiên cứu một số yếu tố ảnh hưởng đến kết quả giâm hom nắm cơm (Kadsura coccinea(Lem.) A.C. Smith). Hội nghị Khoa học toàn quốc về Sinh thái và Tài nguyên sinh vật lần thứ 5, ngày18/10/2013. Viện Sinh thái và Tài nguyên Sinh vật, Viện Hàn lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam, truy cập từ http://iebr.ac.vn/database/HNTQ5/1236.pdfngày 20/04/2023

    Bộ NN&PTNT(2002). Tiêu chuẩn ngành10 TCN 559:2002- Quy trình kỹ thuật nhân giống vô tính tiêu bằng phương pháp giâm hom thân. Truy cập từhttps://vanbanphapluat.co/10-tcn-559-2002-quy-trinh-ky-thuat-nhan-giong-vo-tinh-tieungày 16/02/2022.

    Ee K.P. & Shang C.Y. (2017). Novel farming innovation for high production of black pepper (Piper nigrumL.) planting materials. Journal of Agricultural Science and Technology B. 7: 301-308.

    Hiệp hội Hồ tiêu Việt Nam (2022). Sản xuất hồ tiêu bền vững. Truy cập từ https://peppervietnam.com/uploads/2022/Linh-tinh/Ky-yeu-Ho-tieu-2022.pdf ngày 15/08/2023.

    Ilahi W.F.F. & Ahmad D. (2017). A study on the physical and hydraulic characteristics of cocopeat perlite mixture as a growing media in containerized plant production. Sains Malaysiana 46(6): 975-980.

    Nguyễn Phương Quý, Phùng Thị Lan Hương, Dương Thị Bích Liên & Nguyễn Thị Định (2021). Nghiên cứu ảnh hưởng của số đốt/hom, giá thể và các chất kích thích tới tỷ lệ ra rễ và sinh trưởng chồi hom giống Hoắc hương. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam. 4(125): 25-30

    Nguyễn Thị Hiền, Phạm Công Sứ, Trần Văn Quảng, Nguyễn Thị Thanh Mai, Nguyễn Phương Lan, Nguyễn Công Anh & Phan Xuân Bình Minh (2020). Nghiên cứu kỹ thuật giâm hom cây trầu không (Piper BetleL.) tại Duy Tiên, Hà Nam. Hội nghị Công nghệ sinh học toàn quốc 2020. Ngày 27/10/2020 tại Đại học Huế. Truy cập ttừhttp://huib.hueuni.edu.vn/wp-content/uploads/ 2020/12/516-520.pdfngày 22/04/2023.

    Pascual J.A., Ceglie F., Tuzel Y., Koller M., Koren A., Hitchings R. & Tittarelli F. (2018). Organic substrate for transplant production in organic nurseries. A review. Agronomy for Sustainable Development. 38(3). doi:10.1007/s13593-018-0508-4.

    Phạm Thị Quỳnh & Nguyễn Thị Yến (2017). Nghiên cứu nhân giống cây ban (Bauhinia variegataL.) bằng phương pháp giâm hom. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Lâm nghiệp. 10: 49-56

    Prajapati N., Padhiar B.V., Patel U.& Patel P. (2018). Effect of plant growth regulators on rooting of cutting in Black pepper (Piper nigrumL.) cv. Panniyar-1 under protected condition. Trends in Biosiene. 11(11): 2133-2136.

    Prasath D., Vinitha K.B., Srinivasan V, Kandiannan K. & Anandaraj M. (2014). Standardization of soil-less nursery mixture for black pepper (Piper nigrumL.) multiplication using plug-trays. Journal of Spices and Aromatic Crops. 23(1):01-09.

    Sharangi A.B., Kumar R. & Sahu P.K. (2010). Survivability of black pepper (Piper nigrum L.) cuttings from different portions of vine and growing media. Journal of crop and weed. 6(1):52-54.