Development of Vegetable Production for Export in Vietnam: Theoretical and Practical Issues

Received: 12-01-2023

Accepted: 29-06-2023

DOI:

Views

4

Downloads

1

Section:

TỔNG QUAN

How to Cite:

Trang, N., Trung, N., Pho, N., Tam, N., & Thuan, N. (2024). Development of Vegetable Production for Export in Vietnam: Theoretical and Practical Issues. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 21(7), 930–941. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1166

Development of Vegetable Production for Export in Vietnam: Theoretical and Practical Issues

Nguyen Thi Huyen Trang (*) 1 , Ninh Xuan Trung 1 , Nguyen Van Pho 2 , Nguyen Thi Phuong Tam 3 , Ngo Thi Thuan 4

  • 1 Khoa Kinh tế và Phát triển nông thôn, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Ban Quản lý đào tạo, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 3 Tập đoàn Bất động sản Đại thành công
  • 4 Hội Khoa học Kinh tế nông nghiệp và Phát triển nông thôn Việt Nam
  • Keywords

    Vegetableproduction, export vegetables, developmentofvegetable production

    Abstract


    Vietnam has the advantage of natural conditions to develop production of fresh vegetables (leafy, root, fruit vegetables and spices)..in which fresh vegetables for export are one of the important products of the agricultural sector. Exporting fresh vegetables are not only to bring export turnover to the country, but also create favorable conditions for supporting industries, especially to develop processing logistics and service. However, Vietnam's vegetable export production has not yet reached its full potential and revealed many limitations. This research used methods of synthesizing and statistical analysis of secondary information/data from books, articles, specialized journals, and domestic and international scientific research in order to systematize the theoretical and practical basis of developing vegetable production for export, thereby generalizing solutions to develop export vegetable production for Vietnam.

    References

    Alam G.M. & Khatun M.N. (2021). Impact of Covid-19 on vegetable supply chain and food security: Empirical evidence from Bangladesh. Plos one. 16(3): e0248120.

    Anna C. & Rachele R. (2021). 2021 International Year of Fruits and Vegetables. European Parliamentary Research Service.

    Bộ NN&PTNT (2021). Báo cáo tình hình sản xuất và xuất khẩu rau của Việt Nam. Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội.

    Bộ NN&PTNT (2022). Báo cáo tình hình sản xuất và xuất khẩu rau của Việt Nam. Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội.

    Cục Trồng trọt (2022). Số liệu sản xuất rau của Việt Nam năm 2021. Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội.

    Đinh Cao Khuê (2021). Giải pháp đẩy mạnh xuất khẩu rau quả của Việt Nam sang thị trường Nhật Bản. Luận án Tiến sĩ, Học viện Nông nghiệp Việt Nam, Hà Nội.

    Đinh Văn Thành (2010). Phát triển chuỗi cung ứng hàng nông sản xuất khẩu chủ lực, Tăng cường năng lực tham gia của hàng nông sản vào chuỗi giá trị toàn cầu. Nhà xuất bản Công thương, Hà Nội.

    Đỗ Đức Bình & Ngô Thị Tuyết Mai (2019). Kinh tế Quốc tế. Nhà xuất bản Đại học Kinh tế quốc dân, Hà Nội.

    EuroStat (2023). Key figures on the European food chain. ISBN 978-92-76-41514-5. doi: 10.2785/180958. Luxembourg.

    FAO (2020). World Food and Agriculture - Statistical Yearbook. ISBN: 978-92-5-133394-5. Rome. Italia.

    FAO (2021). Statistical yearbook world food and agriculture. ISBN 978-92-5-134332-6. Rome, Italia.

    FAO (2022). Statistical yearbook world food and agriculture. ISBN 978-92-5-136930-2. Rome, Italia.

    Grand View Research (2022). GVR Report coverFresh Vegetables Market Size, Share & Trends Report Fresh Vegetables Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product (Tomato, Onion, Cabbage, Cucumber, Eggplant, Beans, Carrot), By Distribution Channel (Offline, Online), By Region, And Segment Forecasts, 2022-2028. ID: GVR-4-68039-926-3. Retrieved from https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/fresh-vegetables-market-report on 20/05/2023

    Hiệp hội Rau quả Việt Nam (2021). Báo cáo tiềm năng và lợi thế phát triển rau quả Việt Nam xuất khẩu. Truy cập từhttp://vinafruit.net/tiem-nang-va-loi-the-cua-rau-qua-Vietnam ngày 23/10/2022.

    Hiệp hội Rau quả Việt Nam (2022). Tình hình sản xuất và xuất khẩu rau quả của Việt Nam. Truy cập từhttp://vinafruit.net/tinh-hinh-san-xuat-xuat-khau-rau-qua-Vietnam ngày 04/02/2023.

    IMF (2023). World economic outlook update JanuaryRetrieved from https://www.imf.org/en/ Publications/WEO/Issues/2023/01/31/world-economic-outlook-update-january-2023 on March 20, 2023.

    Lê Tiến Đạt & Nguyễn Nguyệt Nga (2020). Một số rào cản kỹ thuật chủ yếu đối với doanh nghiệp Việt Nam trong xuất khẩu nông sản. Truy cập từ https://tapchicongthuong.vn/bai-viet/mot-so-rao-can-ky-thuat-chu-yeu-doi-voi-doanh-nghiep-viet-nam-trong-xuat-khau-nong-san-72776.htm ngày 15/04/2023.

    Ngô Thị Mỹ & Trần Nhuận Kiên (2014). Các nhân tố ảnh hưởng đến hoạt động xuất khẩu một số nông sản của Việt Nam trong quá trình hội nhập kinh tế quốc tế. Tạp chí Quản lý kinh tế. 61: 63-69.

    Ngô Thị Mỹ (2016). Nghiên cứu các nhân tố ảnh hưởng đến xuất khẩu một số nông sản của Việt Nam. Luận án Tiến sĩ Nông nghiệp, Trường Đại học Thái Nguyên.

    Nguyễn Anh Minh (2018). Phát triển sản xuất rau theo hướng thực hành nông nghiệp tốt tại tỉnh Hòa Bình. Luận án Tiến sĩ Kinh tế, Học viện Nông nghiệp Việt Nam, Hà Nội.

    Nguyễn Thị Phong Lan (2017). Quản lý Nhà nước đối với xuất khẩu nông sản ở Việt Nam trong hội nhập quốc tế. Luận án Tiến sĩ Quản lý Kinh tế, Học viện Chính trị Quốc gia Hồ Chí Minh, Hà Nội.

    Nguyễn Thị Thúy Hồng (2014). Chính sách thúc đẩy xuất khẩu hàng hóa của Việt Nam vào thị trường EU trong điều kiện tham gia vào WTO. Luận án Tiến sĩ Kinh tế, Trường Đại học Kinh tế quốc dân, Hà Nội.

    Panwar R., Pinkse J. & De Marchi V. (2022). The future of global supply chains in a post-COVID-19 world. California Management Review. 64(2): 5-23.

    Quốc hội (2005). Luật Thương mại số 36/2005/QH11 ngày 14/06/20005 của Quốc hội. Hà Nội.

    Singh S., Kumar R., Panchal R., & Tiwari M.K. (2021). Impact of Covid-19 on logistics systems and disruptions in food supply chain. International journal of production research. 59(7): 1993-2008.

    Sinha N.K., Hui Y.H., Evranuz E.Ö., Siddiq M. & Ahmed J. (2010). Handbook of vegetables and vegetable processing. John Wiley & Sons.

    Statista (2023). Vegetables - statistics & facts. Retrieved from https://www.statista.com/topics/1611/vege tables/#topicOverviewngày on Apr 20, 2023.

    Tổng cục Hải quan (2021). Số liệu xuất khẩu rau quả của Việt Nam năm 2021. Nhà xuất bản Thống kê, Hà Nội.

    Trần Khắc Thi & Nguyễn Công Hoan (2005). Kỹ thuật trồng rau sạch - rau an toàn và chế biến rau xuất khẩu. Nhà xuất bản Thanh Hoá.

    Trần Thị Ba & Võ Thị Bích Thủy (2018). Giáo trình cây rau. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ.

    Vainio H. & Bianchino F. (Eds.). (2003). Fruit and vegetables (No. 8). IARC, Lyon, France.

    VCCI (2021). Quy định tiêu chuẩn xuất khẩu nông sản sang EU. Truy cập từ https://trungtamwto.vn/ chuyen-de/17731-quy-dinh-tieu-chuan-nong-san-xuat-khau-sang-eu ngày 01/06/2021.

    Viện Dinh dưỡng Quốc gia (2017). Vai trò quan trọng của rau tươi trong dinh dưỡng. Truy cập từ http://viendinhduong.vn/vi/tin-tuc---su-kien-noi-bat/vai-tro-quan-trong-cua-rau-tuoi-trong-dinh-duong.html#:~:text=Trong%20%C4%83n%20u%E1%BB%91ng%20h%C3%A0ng%20-ng%C3%A 0y,pectin%20v%C3%A0%20axit%20h%E1%BB %AFu%20c%C6%A1 ngày 20/10/2022.

    Võ Văn Quyền (2012). Một số giải pháp nâng cao năng lực cạnh tranh và mở rộng thị trường tiêu thụ nông sản Việt Nam. Hội nghị Cánh đồng vàng của Tạp chí Kinh tế và Dự báo, Viện Nghiên cứu Chiến lược và Phát triển, Bộ Kế hoạch và Đầu tư, ngày 18/07/2012, Hà Nội.