Flower, Fruit and Seed Characteristics and Pollen Quality of Ginger-Lily (Hedychiumspp.) Accessions in Gia Lam - Hanoi

Received: 12-08-2022

Accepted: 27-01-2023

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Dung, T., Liet, V., & Ha, P. (2024). Flower, Fruit and Seed Characteristics and Pollen Quality of Ginger-Lily (Hedychiumspp.) Accessions in Gia Lam - Hanoi. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 21(1), 1–7. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1097

Flower, Fruit and Seed Characteristics and Pollen Quality of Ginger-Lily (Hedychiumspp.) Accessions in Gia Lam - Hanoi

Trinh Thi Mai Dung (*) 1 , Vu Van Liet 2 , Phung Thi Thu Ha 2

  • 1 Tập đoàn T và T, 2A Phạm Sư Mạnh, Hoàn Kiếm, Hà Nội
  • 2 Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Flower anatomy, ginger-lily, Hedychium, ornamental plants, pollen quality

    Abstract


    Hedychium(Ginger-lily), a genus of the Ginger family has medicinal and ornamental value for long time ago in the world. Our research focused on flower, fruit, seed, pollen and ripening characteristics of stamens and pistils for breeding purposes. Five ginger-lily accessions collected in some provinces of Vietnam were planted in Gia Lam, Hanoi. The treatments were arranged sequentially in a block without replication. The results showed that Ginger-lily flower has typical structure of Ginger family. The flowers of all accessions bloom in the morning from 8:30 am to 10:30 am, especially, NT1, NT3 accessions bloom one more time in the afternoon at 2-3:30pm. The pistil matures30-60 minutes after anthesis and the stamens mature 2.5-3 hours after the pistil maturity. Pollen grains are round, non-sticky, 72.3-86.8µm in diameter, 76.5-83.3% viabile. Ginger-lily fruit is a capsule with 3 compartments, green when young then turn yellow, light yellow or orange at full maturity. Seed has red sticky aril, slightly rounded shape with angled edges. Fruit weight reaches 1.72-3.92 g/fruit, with 8.4-17.6 seeds/fruit, 2.8-5.9 seeds/compartment. Seed weight reaches 45.17-92.34 mg/seed, 0.32-0.39cm in diameter.

    References

    AGM (2020). Award-of-Garden-Merit-Plants-March-2020-Ornamentals.Royal Horticultural Society.

    Đỗ Huy Bích, Đặng Quang Trung, Bùi Xuân Chương, Nguyễn Thượng Dong, Đỗ Trung Đàm, Phạm Văn Hiển, Vũ Ngọc Lộ, Phạm Duy Mai, Phạm Kim Mãn, Đoàn Thị Nhu, Nguyễn Tập & Trần Toàn (2006). Cây thuốc và Động vật làm thuốc (Tập 1). Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật. tr. 141.

    Knight C.A., Clancy R.B., Götzenberger L., Dann L. & BeaulieuJ.M. (2010). On the relationship between pollen size and genome size. Journal of Botany. https://doi.org/10.1155/2010/612017.

    Kosel J., Vizintin L., Majer A. & Bohanec B. (2018). Staining for viability testing, germination and maturation of Sambucus nigraL. pollen in vitro. Biotechnic & Histochemistry Official Publication of the Biological Stain Commission.93(4): 1-9.

    Mohamed S.K. (2013). Floral anatomy of Alpinia speciosaand Heydychium coronarium(Zingiberaceae) with particular reference to the nature of labellum and epigynous glands. J. Plant Develop. 20: 13-24.

    Nguyễn Nghĩa Thìn (2007).Các phương pháp nghiên cứu thực vật. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Hà Nội. 171tr.

    Nguyễn Quốc Bình (2009). Hình thái của họ Gừng (ZingiberaceaeLindl.) ở Việt Nam và các đặc điểm nhận biết nhanh ngoài thiên nhiên. Tuyển tập báo cáo Hội nghị Sinh thái và Tài nguyên sinh vật lần thứ 3ngày22/10/2009. Viện Sinh thái và Tài nguyên sinh vật. Viện Khoa học và Công nghệViệt Nam.

    Nguyễn Quốc Bình (2017). Thực vật chí Việt Nam, Flora of Vietnam. T.21 - Họ gừng - Zingiberaceae Lindl.Nhà xuất bản Khoa học tự nhiên và Công nghệ. 489tr.

    Nguyễn Thị Ngọc Huệ, Vũ Linh Chi, Đinh Thế Vu, Nguyễn Như Hoa, Lưu Ngọc Trình & Hoàng Thị Huệ (2012). Kết quả nghiên cứu và phát triển Giống hoa cây cảnh Đuôi Chồn Đỏ (Alpinia purpurata). Báo cáo thường niên Trung tâm Tài nguyên thực vật, An Khánh, Hoài Đức, Hà Nội.

    Rao V.S. (1963). The epigynous glands of Zingiberaceae. New Phytologist. (62): 342-349.

    Sah S., Shrestha R., Koirala S.& Bhattarai K. (2012). Phytochemical and antimicrobial assessment of five medicinal plants found in Terai region. Nepal Journal of Science and Technology. 13(2): 79-86. https://doi.org/10.3126/njst.v13i2.7718.

    Sakhanokho H.F. & Rajasekaran K. (2019). Hedychium essential oils: composition and uses In book Essential oil research, trends in biosynthesis, analytics, industrial applications and biotechnological production. Springer. p. 49.

    Sanoj E., Sabu M. & Pradeep A.K. (2013). Circumscription and lectotypification of Hedychium villosumand its variety H. villosumvar. tenuiflorum(Zingiberaceae). PhytoKeys. 25: 75-85. doi: 10.3897/phytokeys.25.4113

    Souza J. & Correia M.C.R. (2007). Floral biology of Hedychium coronariumKoen (Zingiberaceae). (Biologia floral de Hedychium coronariumKoen. (Zingiberaceae)). Revista Brasileira de Horticultura Ornamental.13(1): 21-30. http://www.sbfpo.com.br

    Tanaka N., Ohi-Toma T., Aung M.M. & Murata J. (2016). Systematic notes on the genus Hedychium(Zingiberaceae) in Myanmar. Bull. Natl. Mus. Nat. Sci., Ser. B. 42(2): 57-66.

    Trịnh Thị Mai Dung, Vũ Văn Liết, Nguyễn Thanh Hải & Phùng Thị Thu Hà (2021).Đánh giá đặc điểm nông sinh học của các mẫu giống Ngải tiên (Hedychiumspp.) tại Gia Lâm - Hà Nội phục vụ mục đích trang trí cảnh quan. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 19(5): 586-595.

    Võ Văn Chi (2004). Từ điển thực vật thông dụng. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật. tr. 1338.