Received: 05-04-2022
Accepted: 15-08-2022
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Experimental Rearing of Common Carp (Cyprinus carpio) Fingerlings using Biofloc Technology with Carbohydrate Source from Molasses and Corn Starch
Keywords
Biofloc, common carp, molasses, corn starch, growth
Abstract
This study was conducted to investigate the water quality, growth, survival rates and feed conversion ratio (FCR) when rearing common carp (Cyprinus carpio) fingerlings by using biofloc technology (BFT) with carbohydrate source from molasses (RĐ)and corn starch (BN). Common carp fingerlings (33.5 ± 1.15 g/fish) were randomly stocked in 9 tanks (267 l/tank) at a density of 150 fish/m3(40 fish/tank) with three experiments: experiment 1 (BFT-RĐ) and experiment 2 (BFT-BN) were reared in biofloc system with molasses and corn starch, respectively, as a carbon source with C:N ratio of 20:1, whereas the control experiment (ĐC) was reared at similar intensity without biofloc technology and exchange 50% water/day. Fish was fed on demand with 35% protein diet. The result showed that after 60 days rearing water quality in BFT-RĐ was maintained better than that in BFT-BN and the control. The survival rate (98.33± 1.44%) and average daily weight gain (0.69 ± 0.05 g/fish/day)of common carp in BFT-RĐwere highest in BFT-RĐ (P <0.05)compared with the other treatments. Common carp in BFT-RĐ had the lowest FCR (1.53 ± 0.02) (P <0.05) comparedto BFT-BN (1.58 ± 0.02) and the control (1.73 ± 0.03).
References
Avnimelech Y., De-Schryver P., Emmereciano M., Kuhn D., Ray A. & Taw N. (2016). Biofloc technology - A practical guidebook.Technion Israel institute of technology. 259p.
Bakhshi F., Najdegerami E.H., Manaffar R., Tukmechi A. & Farah K.R. (2018). Use of different carbon sources for the biofloc system during the grow-out culture of common carp (Cyprinus carpio L.)fingerlings.Aquaculture. 484:259-267.
Ebrahimi A., Akrami R., Najdegerami E.H., Ghiasvand Z. & Koohsari H. (2020). Effects of different protein levels and carbon sources on water quality, antioxidant status and performance of common carp (Cyprinus carpio) juveniles raised in biofloc based system.Aquaculture.516: 734639.
Furtado P.S., Poersch L.H. & Wasielesky W. (2015). The effect of different alkalinity levels on Litopenaeus vannamei reared with biofloc technology (BFT). Aquaculture international.23(1): 345-358.
Haghparast M.M., Alishahi M., Ghorbanpour M. & Shahriari A. (2020). Evaluation of hemato-immunological parameters and stress indicators of common carp (Cyprinus carpio) in different C:N ratio of biofloc system. Aquaculture International.28(6):2191-2206.
Jeney Z. & Jeney G. (1995). Recent achievements in studies on diseases of common carp (Cyprinus carpio L.).Aquaculture.129(1-4): 397-420.
Kim Văn Vạn & Nguyễn Thị Lan (2012). Nghiên cứu dịch tễ ấu trùng sán lá truyền lây trên cá chép bột, chép hương (Cyprinus carpio). Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn. 21: 63-68.
Kim Văn Vạn & Nguyễn Văn Thọ (2012). Nghiên cứu dịch tễ ấu trùng sán lá truyền lây qua cá chép giống. Tạp chí Khoa học và Phát triển.10(6): 933-939.
Lê Quốc Việt, Trần Ngọc Hải, Lý Văn Khánh, Trần Minh Nhứt & Tạ Văn Phương (2015). Ứng dụng biofloc nuôi tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) với mật độ khác nhau kết hợp với cá rô phi (Oreochromis niloticus). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. tr.44-52.
Minabi K., Sourinejad I., Alizadeh M., Ghatrami E.R. & Khanjani M.H. (2020). Effects of different carbon to nitrogen ratios in the biofloc system on water quality, growth, and body composition of common carp (Cyprinus carpio L.)fingerlings. Aquaculture International. 28: 1883-1898.
Najdegerami E.H., Bakhshi F. & Lakani F.B. (2016). Effects of biofloc on growth performance, digestive enzyme activities and liver histology of common carp (Cyprinus carpio L.) fingerlingsin zero-water exchange system. Fish physiology and biochemistry. 42(2): 457-465.
Premjet S., Premjet D. & Ohtani. Y. (2007). The effect of ingredients of sugar cane molasses on bacterial cellulose production by Acetobacter xylinum ATCC 10245. Sen'i Gakkaishi.63(8): 193-199.
Serra F.P., Gaona C.A., Furtado P.S., Poersch L.H. & Wasielesky W. (2015). Use of different carbon sources for the biofloc system adopted during the nursery and grow-out culture of Litopenaeus vannamei. Aquaculture International.23(6): 1325-1339.
Trần Ngọc Hải, Trần Văn Ghe & Cao Mỹ Án (2016). Ảnh hưởng của tỉ lệC:N khác nhau lên tăng trưởng, tỉ lệsống và chất lượng của cá rô phi (Oreochromis niloticus) nuôi theo công nghệ biofloc. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ.(46):103-110.
Trần Ngọc Hải, Châu Tài Tảo, Trần Thị Tuyết Hoa, Lý Văn Khánh, Trần Nguyễn Duy Khoa, Trần Thị Thanh Hiền & Lê Quốc Việt (2019). Nghiên cứu bổ sung nguồn carbon ở các giai đoạn khác nhau trong ương ấu trùng tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii) bằng công nghệ biofloc. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(3): 141-148.
Trương Đình Hoài, Đào Lê Anh, Nguyễn Thị Lan & Kim Văn Vạn (2020). Một số đặc điểm dịch tễ, bệnh lý và chẩn đoán bệnh koi herpes virus (KHV) trên cá chép nuôi tại miền Bắc Việt Nam. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 18(3): 178-187.
Trương Thị Hoa & Nguyễn Ngọc Phước (2009). Nghiên cứu mức độ nhiễm ấu trùng sán lá song chủ (metacercaria) trên cá chép và cá trắm cỏ giai đoạn. Tạp chí Khoa học, Đại học Huế.55: 131-138.
Vũ Thị Ngọc Nhung, Nguyễn Thị Loan & Tăng Minh Trí (2017). Nghiên cứu một số nguồn Carbohydrate tạo biofloc để nuôi tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei). Tạp chí Khoa học - Trường Đại học sư phạm Thành phố Hồ Chí Minh. 14(12): 149-160.
Wurts W.A. & Durborow R.M. (1992).Interactions of pH, carbon dioxide, alkalinity and hardness in fish ponds.SRAC Publication. 464: 1-4.