Study on Some of Biochemical Indexes under the Stage of Development of Longan Fruit (Euphoria longan Lamk.)Grown in Quang Ninh

Received: 27-08-2020

Accepted: 22-10-2020

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Trong, L., & Khanh, N. (2024). Study on Some of Biochemical Indexes under the Stage of Development of Longan Fruit (Euphoria longan Lamk.)Grown in Quang Ninh. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 19(1), 1–7. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/771

Study on Some of Biochemical Indexes under the Stage of Development of Longan Fruit (Euphoria longan Lamk.)Grown in Quang Ninh

Le Van Trong (*) 1 , Nguyen Nhu Khanh 2

  • 1 Trường Đại học Hồng Đức
  • 2 Trường Đại học Sư phạm Hà Nội
  • Keywords

    Longan fruit, biochemical indexes, ripening

    Abstract


    Research on physiological and biochemical metabolism in the growth and development of fruit was carried out to determine the time of physiological maturity as the scientific basis for better harvesting and preservation of fruit. Using biochemical analysis methodswere used to determine the content of pigments, reducing sugars, starch, total organic acids, vitamin C, protein and lipids according to the growth and development of longan fruit from until fruit ripening. Results showed that the longan reached a maximum size at 16 weeks of age, at this time the peel of the fruit was light yellow due to the decrease in chlorophyll and increased carotenoid content. Starch content and total organic acid content reached a maximum at 12 weeks of age, then gradually decreased. Reduced sugar and vitamin C content gradually enhanced to 16 weeks of age and then decreased slightly. Protein content decreased gradually from fruit formation until fruit ripening, lipid content increased gradually to 15 weeks of age and then dropped. Through the research process, we determined that the physiological ripe time of longan fruit was 16 weeks old, this was the time when the fruit stopped growing and accumulated most nutrients.

    References

    Bao Y., Yueming J., John S., Feng C. & Muhammad A. (2011), Extraction and pharmacological properties of bioactive compounds from longan (Dimocarpus longanLour.) fruit - A review. Food Research International. 44(7): 1837-1842.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2008). TCVN: 4589-88, ngày 30/12/2008 - Phương pháp xác định hàm lượng axit tổng số và axit bay hơi.

    Ermakov A.I., Arasimovich V.E., Smirnova-Ikonnikova M.I., Yarosh N.P. &Lukovnikova G.A. (1972). Metody biokhimicheskogo issledovaniya rastenii (Methods in Plant Biochemistry). Leningrad: Kolos.

    Ke G.W., Wang C.C. & Huang J.H. (1992). The aril initiation and ontogenesis of longan fruit. Journal of Fujian Academy of Agricultural Sciences.7: 22-26.

    Nguyễn Thế Huấn, Nguyễn Đức Thạnh, Vũ Thị Thanh Thủy & Đỗ Thị Phượng (2011). Nghiên cứu một số đặc điểm sinh học và ảnh hưởng của biện pháp cắt tỉa đến năng suất của giống nhãn chín muộn PH-99-1-1 tại huyện Khoái Châu, tỉnh Hưng Yên. Tạp chí Khoa học & Công nghệ. 85(09): 7-12.

    Nguyễn Thị Bích Hồng, Trịnh Khắc Quang & Ngô Hồng Bình (2016). Kết quả nghiên cứu tuyển chọn và khảo nghiệm giống nhãn chín sớm PHS-2 tại Hưng Yên. Hội thảo Quốc gia về khoa học cây trồng lần thứ hai. tr. 600-605.

    Nguyễn Như Khanh & Lê Văn Trọng (2012).Một số chuyển hóa sinh lý, hóa sinh theo tuổi phát triển của quả cam (Citrus sinensis Linn.Osbeck) giống cam Sông con trồng tại Yên Định, Thanh Hóa. Tạp chí Khoa học, Đại học Sư phạmHà Nội. 57(3): 89-98.

    Nguyễn Văn Mã, La Việt Hồng & Ong Xuân Phong (2013). Phương pháp nghiên cứu sinh lý học thực vật.Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Hà Nội. tr. 111.

    Nguyễn Văn Mùi (2001). Thực hành hóa sinh học. Nhà xuất bản Đại học quốc gia Hà Nội. tr. 68, 83, 113.

    Phạm Thị Trân Châu, Nguyễn Thị Hiền & Phùng Gia Tường (1996). Thực hành hóa sinh học. Nhà xuất bản Giáo dục. tr. 51.

    Saranya L., Busarakorn M., Sarawut P., Hermann L., Methinee H., Serm J. & Joachim M. (2007). Effect of drying temperature on changes in volatile compounds of longan (Dimocarpus longanLour.) fruit. Conference on International Agricultural Research for Development, University of Kassel-Witzenhausen and University of Göttingen. 10: 9-11.

    Tindall H.D. (1994). Sapindaceous fruits: botany and horticulture. Horticultural Reviews. 16: 143-195.

    Trần Thế Tục (1999). Cây nhãn, kỹ thuật trồng và chăm sóc. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Trần Thế Tục (2004). Hỏi đáp về nhãn vải.Nhà xuất bản Nông nghiệp.