Conformationaland Performance Characteristics of Hon Chu Chicken

Received: 29-11-2018

Accepted: 06-03-2019

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Souksanith, S., & Binh, D. (2024). Conformationaland Performance Characteristics of Hon Chu Chicken. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 16(12), 1039–1048. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/519

Conformationaland Performance Characteristics of Hon Chu Chicken

Saykham Souksanith (*) 1, 2 , Dang Vu Binh 3

  • 1 Trường cao đẳng Nông Lâm nghiệp miền Bắc Luang Prabang, CHDCNN Lào
  • 2 Nghiên cứu sinh, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 3 Hội Chăn nuôi Việt Nam
  • Keywords

    HonChu chicken, conformational characteristics, production performance

    Abstract


    The study was conducted to evaluate the conformationalcharacteristics and production performance of Hon Chu chicken, a major local chicken of Lao PDR. The assessment surveys were conducted in some households in the 3 neighboring villages of Luang Prabang. The experiments to evaluate conformation, performances of reproduction and production were conducted at Northern Luang Prabang Agriculture and Forestry College, Lao PDR. Results showed that Hon Chu chickens had small stature and variable body color patterns. Under free range conditions at households, the male and female body weight at 20 weeks of age was 780 and 670 g, respectively. The first laying age was over 7 months of age and egg production was 62 eggs/layer/year. Underconfinement conditions and mixed feeding, at 24 weeks of age, cock and hen weight was 2,171 and 1,858 g, respectively. At 30 weeks of age, the meat proportion was 71%, the ratio of the thigh meat was higher than the breast. The first laying age was 23rdweek with egg yield of 25 eggs in 13 laying weeks but small eggs (44 g), and thick eggshell.

    References

    Abdelqader A., C.B.A. Wollny &M. Gauly (2008). On-farm investigation of local chicken biodiversity and performance potentials in rural areas of Jordan, Animal Genetic Resources Information, 43: 49-57.

    Benabdeljelil K. &T. Arfaoui (2001). Characterization of Beldi chicken and turkeys in rural poultry flocks of Morocco: Current state and future outlook. Animal Genetic Resources Information, 31: 87-95.

    Bùi Hữu Đoàn, Nguyễn Thị Mai, Nguyễn Thanh Sơn và Nguyễn Huy Đạt (2011). Các chỉ tiêu dùng trong nghiên cứu chăn nuôi gia cầm, Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    ChooY.K.,H.J.Kwon,S.T.Oh,J.Um,B.G.Kim,C.W.Kang,S.K.Lee& B.K.An(2014). Comparisonof Growth Performance, Carcass Characteristics and Meat Quality of Korean Local Chickens and Silky Fowl, Asian-Australas J Anim Sci., 27(3): 398-405.

    Cục Chăn nuôi và Nuôi trồng thuỷ sản Lào (2017). Báo cáo tình hình chăn nuôi của CHDCND Lào 2015-2017 (tiếng Lào).

    Đào Lệ Hằng (2001). Bước đầu nghiên cứu một số tính trạng của gà H'Mông nuôi bán công nghiệp tại Đồng bằng miền Bắc Việt Nam. Luận văn thạc sỹ khoa học sinh học, Trường Đại học sư phạm Hà Nội.

    De Marchi M., M. Cassandro, E. Lunardi, G. Baldan &P.B. Siegel (2005). Carcass characteristics and qualitative meat traits of the Padovana breed of chicken, Int J Poult Sci., 4: 233-238.

    Dessie T. & B. Ogle (2001). Village Poultry Production System in the Central Highlands of Ethiopia, Tropical Animal Health and Production, 33: 521-537.

    Đỗ Thị Kim Chi (2011). Đặc điểm sinh học và khả năng săn suất của giống gà H’Mông nuôi tại huyện Quảng Ba-Hà Giang, Luận văn thạc sỹ nông nghiệp, Trường đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Đỗ Văn Hùng (2014). Đặc điểm sinh học và tính năng sản xuất của gà Tè. Luận văn thạc sĩ nông nghiệp, Trường đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    FAO (2012). Checklist for phenotypic characterization of chickens, phenotypic characterization of animal genetic resources 2012, FAO animal Production and Health Guidelines No. 11. Rome.

    Faruque S., M.S. Islam, M.A. Afrozi &M.M. Rahman (2013). Evaluation of the performance of native chicken and estimation of heritability for body weight, Journal of Bangladesh Academy of Sciences, 37(1): 93-101.

    Gondwe T.N.P. (2004). Characterization of local chicken in low input-low output production systems: Is there scope for appropriate production and breeding strategies in Malawi, PhD Thesis, Georg-August-Universität Göttingen, Goettingen, Germany.

    Hồ Xuân Tùng (2009). Khả năng sản xuất của một số công thức lai giữa gà Lương Phượng và gà Ri để phục vụ chăn nuôi nông hộ, Luận án tiến sĩ nông nghiệp, Viện Khoa học Nông nghiệp Việt Nam.

    Khăm Pha Vông (2002). Nghiên cứu đặc tính sinh học, tính năng sản xuất của các giống gà địa phương ở tỉnh Luang Pra Bang, Sa Van Na Khet và Cham Pa Sac nước CHDCND Lào, Luận văn thạc sỹ khoa học Nông nghiệp, Trường đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Lâm Thị Hà (2011). Đặc điểm sinh học và sức sản xuất của gà chùm lông đầu nuôi tại huyện Lục Ngạn, tỉnh Bắc Giang, Luận văn thạc sỹ nông nghiệp, Trường đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Moula N., D.D. Luc, P.K. Dang, F. Farnir, V.D. Ton, D.V. Binh, P. Leroy and N. Antoine-Moussiau (2011). The Ri chicken breed and livelihoods in North Vietnam: characterisation and prospects, Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics, 112(1): 57-69.

    MwalusanyaN.A.,A.M.Katule,S.K. Mutayoba, M.M.A. Mtambo, J.E. Olsen &U.M.Minga (2002). Productivity of Local Chickens under Village Management Conditions, Tropical Animal Health and Production, 34(5): 405-416.

    N’Dri A.L., S. Mignon-Grasteau, N. Sellier, M. Tixier-Boichard &C. Beaumont (2006). Genetic relationships between feed conversion ratio, growth curve and body composition in slow-growing chickens, Br Poult Sci., 47: 273-280.

    Nielsen B.L., M.G. Thomsen, P.S. Rensen &J.F. Young (2003). Feed and strain effects on the use of outdoor areas by broilers, Br Poult Sci., 44: 161-169.

    Ngô Kim Cúc, Nguyễn Công Định, Vũ Chí Thiện, Phạm Thị Bích Hường, Nguyễn Thị Minh Tâm, Trần Trung Thông, Hồ Xuân Tùng, Nguyễn Trọng Tuyển, Phạm Công Thiếu và Nguyễn Thanh Sơn (2015). Nghiên cứu chọn lọc gà Móng, Báo cáo khoa học Viện Chăn nuôi 2013-2015, Phần Di truyền - Giống vật nuôi, tr:118-128.

    Nguyễn Bá Mùi, Nguyễn Chí Thành, Lê Anh Đức và Nguyễn Bá Hiếu (2012). Đặc điểm ngoại hình và khả năng cho thịt của gà địa phương lông cằm tại Lục Ngạn, Bắc Giang. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 10(7): 978-985.

    Nguyễn Chí Thành (2008). Đặc điểm ngoại hình và khả năng sản xuất của các giống gà nội Ri, Hồ, Đông Tảo, Mía, Ác, H'Mông, Chọi, Luận văn thạc sỹ nông nghiệp, Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Nguyễn Hoàng Thịnh, Phạm Kim Đăng, Vũ Thị Thuý Hằng, Hoàng Anh Tuấn và Bùi Hữu Đoàn (2016). Một số đặc điểm ngoại hình, khả năng sản xuất của gà nhiều ngón nuôi tại rừng quốc gia Xuân Sơn, huyện Tân Sơn, tỉnh Phú Thọ. Tạp chí Khoa họcvà Phát triển, 14(1): 9-20.

    Nielsen B.L., M.G. Thomsen, P.S. Rensen &J.F. Young (2003). Feed and strain effects on the use of outdoor areas by broilers, Br Poult Sci., 44: 161-169.

    Pedersen C.V. (2002). Production of semi-scavenging chicken in Zimbabwe, PhD Thesis, Royal Veterinary and Agricultural University, Copenhagen, Denmark.

    Souksanith S. (2014). Đặc tính sinh học, tính năng sản xuất của các giống gà địa phương nuôi tại huyện Luang Pra Bang, tỉnh Luang Pra Bang, Cộng hòa dân chủ nhân dân Lào, Luận văn thạc sĩ nông nghiệp, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Sartika T. &Noor R.R. (2016). Production performance of some local chicken genotypes in Indonesia: An overview. (available at: https://www.researchgate.net/publication/237682408_Production_performance_of_some_local chicken_genotypes_in_Indonesia_An_overview)

    Trần Thị Mai Phương (2004). Nghiên cứu khả năng sinh sản, sinh trưởng và phẩm chất thịt của giống gà Ác Việt Nam, Luận án tiến sĩ nông nghiệp, Viện Chăn nuôi, Hà Nội.

    Wikipedia (2016). Agriculture in Laos. (available at:https://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture_in_Laos

    Wilson R.T. (2007). Status and prospects for livestock production in the Lao People's Democratic Republic. Trop Anim Health Prod.,39(6): 443-52.

    Youssao I.A.K., I.T. Alkoiret, M. Dahouda, M.N. Assogba, N.D. Idrissou, B.B. Kayang, V. Yapi-Gnaoré, H.M. Assogba, A.S. Houinsou &S.G. Ahounou (2012). Comparison of growth performance, carcass characteristics and meat quality of Benin indigenous chickens and Label Rouge (T55×SA51) Afr J Biotechnol., 11: 15569-15579.

    Zhang Y., Q. Ma, X. Bai, L. Zhao, Q. Wang, C. Ji, L. Liu &H. Yin (2010). Effect of dietary acetyl-L-carnitine on meat quality and lipid metabolism in Arbor Acres broilers. Asian-Aust J Anim Sci., 23: 1639-1644.