The Linkages between Farmers and Enterprises in the Production andConsumption of Coffee in the Central Highlands

Received: 10-08-2016

Accepted: 17-11-2016

DOI:

Views

2

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Nga, D., & Niem, L. (2024). The Linkages between Farmers and Enterprises in the Production andConsumption of Coffee in the Central Highlands. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 14(11), 1835–1845. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/326

The Linkages between Farmers and Enterprises in the Production andConsumption of Coffee in the Central Highlands

Do Thi Nga (*) 1 , Le Duc Niem 2

  • 1 Khoa Kinh tế, Trường Đại học Tây Nguyên
  • 2 KhoaKinhtế, TrườngĐạihọcTâyNguyên
  • Keywords

    Linkages, production, trading, coffee

    Abstract


    In this article, secondary data as well as primary data collected from households and businesses were used to evaluate real status and effectiveness of cooperation models between farmers and business enterprises in production and trading of coffee in the Central Highlands. Based on the analysis, we proposed measures to enhance sustainable linkages between the two actors in production and trading of coffee in the investigated region. The research findings indicated that these linkages help improve economic efficiency in households’ coffee production thanks to increased productivity, higher price, and manufacturing cost savings and improve the competitiveness of businesses (thanks to the stability of raw materials, and a source high quality coffee for exportation). However, there are many limitations and challenges to maintain or develop these current linkages, particularly in the production process, product sales, or access to supportive policies. Thus, in order to promote sustainable linkages between farmers and businesses in the production and trading of coffee, it is suggested to enhance the capabilities of farmers, encourage support for farmers from businesses, improve market development activities in business, and suitable subsidies from the Goverment.

    References

    Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn (2015). Cơ sở dữ liệu thống kê về trồng trọt, dẫn từ http://www.mard.gov.vn/Pages/statistic_csdl.aspx?TabId=thongke.

    Từ Thái Giang (2012). Nghiên cứu phát triển sản xuất cà phê bền vững trên địa bàn tỉnh Đắk Lắk, Luận án tiến sĩ Kinh tế, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Hồ Quế Hậu (2012). Liên kết kinh tế giữa doanh nghiệp chế biến nông sản với nông dân ở Việt Nam. Nhà xuất bản Kinh tế Quốc dân, Hà Nội.

    Trương Hồng (2011). Nghiên cứu các giải pháp tổ chức sản xuất cà phê nguyên liệu chất lượng cao ở vùng Tây Nguyên, Viện Khoa học kỹ thuật Nông Lâm nghiệp Tây Nguyên.

    Nguyễn Thanh Liêm (2003). Một số giải pháp kinh tế nhằm phát triển cà phê bền vững vùng Tây Nguyên, Luận án tiến sĩ kinh tế, Trường Đại học Kinh tế Quốc dân.

    Đỗ Thị Nga (2012). Nghiên cứu lợi thế cạnh tranh sản phẩm cà phê nhân của các tổ chức kinh tế tỉnh Đắk Lắk. Luận án tiến sĩ khoa học Kinh tế, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Đỗ Thị Nga (2016). Cơ sở lý luận về liên kết hộ nông dân và doanh nghiệp trong sản xuất và tiêu thụ cà phê, Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Tây Nguyên, 17(tháng 4): 62 - 68.

    Nguyễn Thanh Trúc (2013). Điều tra đánh giá thực trạng vùng nguyên liệu phục vụ cho ngành công nghiệp chế biến cà phê nhân trên địa bàn tỉnh Đắk Lắk, Báo cáo đề tài cấp Bộ, Trường Đại học Tây Nguyên.