Received: 04-08-2014
Accepted: 30-08-2014
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Effects of Cutting Time on Yield, Chemical Composition of Two Sorghum Lines (OPV86 and OPV88) and Quality of Ensilaged Sorghum
Keywords
Feed, quality, sorghum, silage, yield
Abstract
An experiment was conducted to evaluate effects of diferent cutting points on yieldandchemical composition of two new sorghum linesas well as quality of the ensilage. A total of 24 plots were arranged accoding to a completely randomized block design with 3 replicates to grow the two sorghum lines and4 cuttingpoints at different phases of plant growth. The cut materials were choped into 3-5cm in length by a slicer and mixed with supplements in small containers (3kg/container) for sillage making according to the following treatments: whole folliage at start of flowering, whole folliage with flowers, whole folliage with milky seeds, and whole maturefolliage with left flowers. It was found that the new sorghum lines had good growth with high green matter yield (72.45 to 101.14 ton /ha). Sorghum whole folliage at start of flowering, whole folliage with flowers, whole folliage with milky seeds can be easily made silage with 0.5% NaCl or 0.5% NaCl plus 5% molasses. The silage can be preserved for 3 months with low pH (3.80-4.29), low moulded proportion (2.39 to 3.56%), and low HCN content (6.97-7.74 mg/kg).
References
Vũ Chí Cương, Nguyễn Đức Chuyên, Đinh Văn Tuyền, Phạm Bảo Duy, Bùi Thị Thu Hiền, Nguyễn Viết Đôn, Nguyễn Văn Quân và Lê Thị Oanh (2010). Ảnh hưởng của giống, loài gia súc đến tỷ lệ tiêu hóa và giá trị dinh dưỡng của một số loại thức ăn thô dùng cho gia súc nhai lại. Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi, 24: 37-43.
Goering H.K., P.J. Van Soest (1970). Forage fiber analysis (apparatus, reagent, procedures and some applications). USDA Agricultural Research Service. Handbook number 379 as modified by D.R. Mertens (1992, Personal Communication).
Makkar H. P. S. (2004). Antinutritional factors in animal feedstuffs - Mode of action. Int. J. Anim. Sci. 6: 88-94.
Nguyễn Xuân Trạch và Bùi Quang Tuấn (2011). Sử dụng cây cao lương trong chăn nuôi bò thịt. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 9(4): 608-613.
Bùi Quang Tuấn (2005a). Ảnh hưởng của tuổi thu hoạch đến năng suất và chất lượng thức ăn của cỏ voi (Pennisetum purpureum), cỏ ghi nê (Panicum maximum) trồng tại Đan Phượng, Hà Tây. Tạp chí KHKT Nông nghiệp, 3(3): 202-206.
Bùi Quang Tuấn (2005b). Nghiên cứu mức bón phân urê đối với cỏ voi và cỏ ghi nê. Tạp chí Chăn nuôi, 7: 17-19.
Bùi Quang Tuấn (2006). Ủ chua cây ngô sau thu bắp già làm thức ăn cho bò sữa tại Đan Phượng, Hà Tây. Tạp chí chăn nuôi, 9: 32-36.
Bùi Quang Tuấn, Nguyễn Xuân Trạch, Phạm Văn Cường (2008). Giá trị thức ăn chăn nuôi của một số giống cao lương trong mùa đông tại Gia Lâm, Hà Nội. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 6(1): 52-55.
Đỗ Thị Thanh Vân (2009). Nghiên cứu chế biến, bảo quản và sử dụng thân lá lạc để vỗ béo bò tại tỉnh Quảng Trị. Báo cáo tổng kết đề tài nghiên cứu khoa học và phát triển công nghệ, Bộ Nông nghiệp & Phát triển nông thôn.
Viện Chăn nuôi (2001). Thành phần và giá trị dinh dưỡng thức ăn gia súc-gia cầm Việt Nam. Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội.