Management of Vegetable Production Adopting Vietgap Protocol in Dong Anh District, Hanoi

Received: 01-04-2024

Accepted: 12-06-2024

DOI:

Views

4

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Nga, N., Trong, T., Dieu, P., Ly, N., Huong, G., & Trang, N. (2024). Management of Vegetable Production Adopting Vietgap Protocol in Dong Anh District, Hanoi. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 22(7), 852–862. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1343

Management of Vegetable Production Adopting Vietgap Protocol in Dong Anh District, Hanoi

Nguyen Thi Duong Nga (*) 1 , Tran Trong 2 , Pham Thi To Dieu 1 , Nguyen Thi Ly 1 , Giang Huong 1 , Nguyen Thi Huyen Trang 1

  • 1 Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 UBND xã Vân Nội, huyện Đông Anh, thành phố Hà Nội
  • Keywords

    Vegetable, VietGAP, Dong Anh district, Hanoi

    Abstract


    Vegetable productin adopting VietGAP protocol are significant for sustainable development and provide safe food for consumers. This study aimed to evaluate the current situation and propose some solutions to strengthen the management of vegetable production adopting VietGAP in Dong Anh district, Hanoi city. Primary data were collected through interviews with 90 vegetable farming households adopting VietGAP process, leaders of vegetable production and trading cooperatives, and local officials. Results show that the public sector (District People's Committee and relevant departments) has fully implemented production management activities, and farmer households have adopted VietGAP practices, but there were still gaps in implementation. Difficulties and challenges for management of vegetable production adopting VietGAP were identified. Several solutions to strengthen management of vegetable production adoptingVietGAP in Dong Anh district were proposed accordingly.

    References

    ADB (2019). Dysfunctional Horticulture Value Chains and the Need for Modern Marketing Infrastructure: The Case of Viet Nam. Retrieved from https://www.adb.org/sites/default/files/publication/534726/dysfunctional-horticulture-value-chains-viet-nam.pdfon Mar 20, 2024.

    Anaïs Galli, Mirko S. Winkler, Thuy Doanthu, Samuel Fuhrimann, Tuyen Huynh, Eric Rahn, Christian Stamm, Philipp Staudacher, Tung Van Huynh & Georg Loss (2022). Assessment of pesticide safety knowledge and practices in Vietnam: A cross-sectional study of smallholder farmers in the Mekong Delta, Journal of Occupational and Environmental Hygiene. 19(9): 509-523 doi: 10.1080/15459624.2022.2100403

    Bộ NN&PTNT (2008). Quyết định số 379/2008/QĐ-BNN-KHCN ban hành Quy trình thực hành sản xuất nông nghiệp tốt cho rau, quả tươi an toàn tại Việt Nam (VietGap).

    Ha T.M., Shakur S. & Do K.H.P. (2020). Risk perception and its impact on vegetable consumption: A case study from Hanoi, Vietnam. Journal of Cleaner Production. 271: 122793.

    Lương Tình & Đoàn Gia Dũng(2017). Thực trạng sản xuất rau VietGAP của nông hộ trên địa bàn thành phố Đà Nẵng và tỉnh Quảng Nam. Tạo chí Khoa học xã hội miền Trung. 4: 3-10.

    Ngô Minh Hải & Vũ Quỳnh Hoa (2021). Đánh giá hiệu quả kinh tế và các biện pháp kỹ thuật trong phát triển sản xuất rau an toàn vùng Đồng bằng Sông Hồng. Tạp chí Kinh tế và Phát triển. 291(2): 24-34.

    Nguyễn Anh Minh & Nguyễn Tuấn Sơn (2017). Thực trạng và giải pháp thúc đẩy sản xuất và tiêu thụ sản phẩm rau an toàn trên địa bàn tỉnh Hòa Bình. Tạp khí Khoa học Lâm nghiệp. 6: 437-445.

    Nguyễn Duy Cần, Lê Văn Dũng, Trần Huỳnh Khanh & Võ Thị Gương (2013). Đánh giá hiệu quả kinh tế và các lợi ích xã hội của mô hình canh tác bắp cải rau theo tiêu chuẩn GlobalGAP tại Chợ Mới, An Giang, Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ. (25): 37-44.

    Nguyễn Minh Hà & Nguyễn Văn Hùng (2016). Các yếu tố tác động đến việc tham gia VietGAP của hộ trồng thanh long: trường hợp nghiên cứu tại huyện Hàm Thuận Bắc, tỉnh Bình Thuận. Tạp chí Phát triển Kinh tế. 27(6): 102-120.

    Nguyễn Thị Dương Nga, Dương Nam Hà, Phạm Văn Hùng, Hoàng Văn Nghĩa & Phạm Thị Tô Diệu (2021), Yếu tố ảnh hưởng tới quyết định sản xuất rau an toàn của hộ nông dân huyện Nho Quan, tỉnh Ninh Bình. Tạp chí Kinh tế và Phát triển. 291(2): 148-157.

    Nguyễn Thị Hồng Trang (2016). Các nhân tố ảnh hưởng tới việc áp dụng thực hành nông nghiệp tốt của các cơ sở sản xuất rau ở Việt Nam. Luận án Tiến sĩ kinh tế, Trường Đại học Kinh tế Quốc dân, Hà Nội.

    Nguyễn Thị Mai (2020). Đánh giá hiệu quả kinh tế sản xuất hành lá theo tiêu chuẩn VietGAP tại phường Hương An, thị xã Hương Trà, tỉnh Thừa Thiên Huế. Tạp chí Khoa học Quản lý và Kinh tế, Trường Đại học Kinh Tế, Đại học Huế. 18.

    Nguyễn Văn Lạc (2022) Nghiên cứu phát triển sản xuất rau an toàn tại tỉnh Thừa Thiên - Huế. Luận án Tiến sĩ kinh tế nông nghiệp, Đại học Huế.

    Phạm Thị Dinh, Phạm Văn Hùng & Nguyễn Văn Hưởng (2019). Phát triển sản xuất vải thiều theo tiêu chuẩn GAP tại tỉnh Bắc Giang Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 17(9): 754-763.

    Ratana Sapbamrer, Ajchamon Thammachai (2020). Factors affecting use of personal protective equipment and pesticide safety practices: A systematic review, Environmental Research. 185: 109444 doi.org/10.1016/j.envres.2020.109444.

    Trạm BVTV huyện Đông Anh (2022). Báo cáo tổng kết thực hiện nhiệm vụ năm 2022.

    Trần Hữu Hiệp (2022). Choáng váng khi gần 50% mẫu rau quả ở chợ đầu mối TP.HCM có dư lượng hóa chất. Truy cập từ https://tuoitre.vn/choang-vang-khi-gan-50-mau-rau-qua-o-cho-dau-moi-tp-hcm-co-du-luong-hoa-chat-20220718073920536.htm. Truy cập ngày 20/3/2024.

    Ủy ban nhân dân huyện Đông Anh (2020). Đề án xây dựng Quận Đông Anh. Hà Nội.

    Ủy ban nhân dân huyện Đông Anh (2022). Báo cáo kết quả thực hiện nhiệm vụ phát triển kinh tế xã hội năm 2022. Hà Nội.