Studying some Technical Measures to Improve the Yield and Quality of Van Ban Pear Variety in Lao Cai Province

Received: 31-10-2023

Accepted: 07-03-2024

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Lan, V., Duc, N., Tuan, T., & Dung, N. (2024). Studying some Technical Measures to Improve the Yield and Quality of Van Ban Pear Variety in Lao Cai Province. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 22(3), 304–313. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1294

Studying some Technical Measures to Improve the Yield and Quality of Van Ban Pear Variety in Lao Cai Province

Vu Ngoc Lan (*) 1 , Nguyen Huy Duc 2 , Tran Anh Tuan 3 , Nguyen Thi Phuong Dung 3

  • 1 Viện Sinh học Nông nghiệp, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Viện Nghiên cứu Rau quả
  • 3 Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    AMS-1 moisturizer, Van Ban pear, vitamin C, actual yield, quality

    Abstract


    The Van Ban pear is a fruittreethat brings high economic efficiency to local peoplein Lao Cai province which was at risk of eroding precious genetic resources due to the traditional farming practices of mountain people. Aims to effectively exploit and sustainably develop this pear variety, 3 experiments were conducted, including (1) Study on the effects of fertilization treatmentson growth, yield and quality of Van Ban pear variety; (2) Study on pruning combined with pulling branches techniques on growth, yield and quality of Van Ban pear variety; (3) Study on the effects of some soil moisture retention measures on growth, yield and quality of Van Ban pear variety. Research results indicatedthat applying 1,200 kg/ha of Viet Nhat synthetic NPK fertilizer (15 : 15 : 15 + TE) gavea high fruiting rate (4.47%); large fruit (353.1 g/fruit), high yield (213.9 kg/tree. Pruning branches three times a year combined with pulling branches once increasedfruit setting rate, number of fruits/tree, productivity, fruit setting rate (4.73%), fruit size (349.9 g/fruit) andthe actual yield reached190.3 kg/tree.The most optimal treatment to retain moisture was plant matter’s addition to the soil, combined with applying AMS-1 moisturizing agent at an amount of 0.1kg/tree. Fertilizing and moisturizing as above had enhancd fruit quality (increased dry matter content, total sugar, brix and vitamin C content) of Van Ban pear variety.

    References

    Đỗ Sỹ An, Nguyễn Văn Nhất, Hoàng Thị Thu Thủy, Tạ Văn Thảo, Lê Quốc Doanh & Nguyễn Văn Toàn (2017). Báo cáo kết quả nghiên cứu tuyển chọn và khảo nghiệm giống lê BV1 tại miền núi phía Bắc. Bộ Nông nghiệp và PTNT.

    FAOSTAT(2022). Crops and livestock products. Retrieved from https://www.fao.org/faostat/en/ #data/QCLon June 10, 2022.

    Hoàng Văn Toàn, Nguyễn Xuân Cường & Quách Thị Thanh Hoa (2020). Nghiên cứu tác động một số biện pháp kỹ thuật đến khả năng ra hoa, đậu quả, năng suất và chất lượng giống mận Máu, tỉnh Cao Bằng. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn. 3: 81-86.

    Ilić R., Glišić I., Radovanović M., Milošević N. & Milošević T. (2022). Response of pear trees to different fertilization treatment. Mitteilungen Klosterneuburg. 72: 102‐117.

    Milosevic T. & Milosevic N. (2009). The effect of zeolite, organic and inorganic fertilizers on soil chemical properties, growth and biomass yield of apple trees. Plant Soil and Environment. 55(12): 528‐535.

    Milošević T., Milošević N. & Mašković P. (2020). Phenolic compounds and antioxidant capacity of pear as affected by rootstock and cultivar. Mittei‐ lungen Klosterneuburg. 70(4): 308‐319.

    Nguyễn Bá Tuấn, Nguyễn Xuân Cường, Quách Thị Thanh Hoa & Hoàng Văn Toàn (2020). Nghiên cứu tác động một số biện pháp kỹ thuật đến khả năng ra hoa, đậu quả, năng suất và chất lượng giống lê Đông Khê, tỉnh Cao Bằng. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn. 3: 87-93.