Received: 28-02-2023
Accepted: 22-05-2023
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Factors Affecting Household Decision on VietGAHP Adoption inPig Production in Khoai ChauDistrict, Hung Yen Province
Keywords
Pig raising, household, effects of VietGAHP, affecting factors
Abstract
Vietnamese Good Animal Husbandry Practices (VietGAHP) used in pig production of households are crucial trend in pig raising which increases production eficiency and competitiveness of farm households. However, production units including small farm households having VietGAHP certificates were in small number and research on the analysis of VietGAHP benefits of households was also limited. This research aimed to determine factors affecting household decision on VietGAHP adoption in pig production and effects of the VietGAHP on production outputs and efficiency. Data were gathered from 81 pig farm households in Khoai Chau district, Hung Yen province. Findings showed that four factors, including experiences of main labor involving in pig raising, training of main labor of housholds, total household income and the household access to veterinary services affected household decision on using VietGAHP. Of these, two main factors had a strong effect on the household decision including training of main labor of housholds (75.6%) and the household access to veterinary services (37.7%). For encouragement of using VietGAHP, technical training on VietGAHP and improvement of veterinary services are important in the future. In addition, a solution to help consumers to classify which pork is produced using VietGAHP should be considered.
References
Amekawa Y. (2009). Reflections on the Growing Influence of Good Agricultural Practices in the Global South. Journal of Agricultural and Environmental Ethics. 22(6): 531-557. https://doi.org/10.1007/s10806-009-9171-8.
Battese G.E. & Coelli T.J. (1992). Frontier production functions, technical efficiency and panel data: With application to paddy farmers in India. Journal of Productivity Analysis. 3(1-2): 153-169. https://doi.org/10.1007/BF00158774.
Bộ NN&PTNT (2015). Quyết định số 4653/QĐ-BNN-CN ngày 10/11/2015 về Quy trình thực hành chăn nuôi tốt (VietGAHP).Truy cập từ http://www.vietgap.com/huong-dan-ap-dung/1047_5490/quyet-dinh-so-4653qd-bnn-cn-ban-hanh-08-quy-trinh-thuc-hanh-chan-nuoi-tot-vietgahp-cho-bo-sua-bo-thit-de-sua-de-thit-lon-ga-ngan-vit-va-ong.html ngày 28/02/2023.
Bộ NN&PTNT (2016). Quyết định số 2509/QĐ-BNN-CN ngày 22/6/2016 về Quy chế chứng nhận và Quy trình thực hành chăn nuôi tốt cho chăn nuôi lợn, gà an toàn trong nông hộ. Bộ NN&PTNT, Hà Nội. Truy cập từ https://www.mard.gov.vn/VanBan/VanBan/2509cn.pdf ngày 28/02/2023.
Coelli T.J., Rao D.S.P., O’Donnell C.J. & Battes G.E. (2005). An introduction to efficiency and productivity analysis Second Edition Second). Springer. New York, USA.
Cục Thống kê tỉnh Hưng Yên (2021). Niên giám thống kê tỉnh Hưng Yên năm 2020. Nhà xuất bản thống kê. Truy cập từ http://niengiam.thongkehungyen. gov.vn/mobile/index.html#pngày 8/2/2023.
Dinh Xuan Tung & Rasmussen S. (2005). Production function analysis for smallholder semi-subsistence and semi-commercial poultry production systems in three agro-ecological regions in Northern provinces of Vietnam. Livestock Research for Rural Development. 17(6): 1-22.
Giang Hương, Trần Thế Cường, Nguyễn Thị Huyền Trang & Ninh Xuân Trung (2016). Đánh giá áp dụng quy trình VietGAHP trong chăn nuôi lợn thịt của các hộ nông dân trên địa bàn huyện Tiên Lữ, tỉnh Hưng Yên. Tạp chí Kinh tế và Phát triển. 12(229(II)): 91-98.
Hoàng Gia Hùng, Trần Thị Ánh Nguyệt, Nguyễn Tiến Dũng & Nguyễn Thị Diệu Hiền (2021). Quan điểm của người dân và yếu tố ảnh hưởng đến chăn nuôi bò thịt áp dụng VietGAP tại huyện Phù Cát tỉnh Bình Định. Tạp chí Khoa học Đại học Huế: Nông nghiệp và Phát triển nông thôn. 130(3B): 45-54. https://doi.org/10.26459/hueunijard.v130i3b.6021.
Hoang Gia Hung (2020). Adoption of Good Agricultural Practices by Cattle Farmers in the Binh Binh Province of Vietnam. Journal of Agricultural Extension. 24(4): 157-174.
Hobbs J.E. (2003). Incentives for the adoption of good agricultural practices. Retrieved fromhttps://www.fao.org/3/ag854e/ag854e00.pdf on Feb 28, 2023.
Knowler D. & Bradshaw B. (2007). Farmers’ adoption of conservation agriculture: A review and synthesis of recent research. Food Policy. 32(1): 25-48. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2006.01.003.
Lapar L., Nguyen Thi Duong Nga, Nguyen Thi Thinh, Nguyen Thi Thu Huyen, Unger F. & Grace D. (2017). Adoption and Impact of Gaps in Pig Value Chains: Implications for Institutional Policy and Practice Change. The 9thASAE International Conference: Transformation in Agricultural and Food Economy in Asia 11-13 January 2017 Bangkok, Thailand. 1720 pages. https://cgspace.cgiar.org/handle/10568/80372.
Ly Thi Nguyen, Nanseki T. & Chomei Y. (2020). The impact of VietGAHP implementation on Vietnamese households’ pig production. Environment, Development and Sustainability. 22(8): 7701-7725. https://doi.org/10.1007/s10668-019-00543-w.
Minot N. (2007). Contract farming in developing countries: patterns, impact and policy implications. In The Program: “Food Policy For Developing Countries: The Role of Government in the Global Food System”. Retrieved from https://ecommons. cornell.edu/handle/1813/55689 Feb 28, 2023.
Ngô Thế Hiên (2017). Báo cáo kết quả thực hiện kế hoạch tháng 12 năm 2017 ngành nông nghiệp và phát triển nông thôn. Trung tâm Tin học và Thống kê. Truy cập từ https://www.mard.gov.vn/ThongKe/Lists/BaoCaoThongKe/Attachments/132/Baocao_T12_2017.pdf ngày 28/02/2023.
Nguyễn Anh Minh & Nguyễn Tuấn Sơn (2014). Giải pháp tăng cường sự tham gia của các chủ thể vào sản xuất và tiêu thụ rau VietGAP tại tỉnh Hòa Bình. Tạp chí Khoa học và Phát triển.12(6): 972-980.
Nguyễn Thị Dương Nga (2017). Phát triển chăn nuôi lợn VietGAHP ở huyện Cẩm Giàng, tỉnh Hải Dương. Vietnam Journal of Agricultural Science. 15(6): 844-851.
Nguyen Thi Kim Quyen & Tran Thi Bach Yen & Ripple A.K.L. (2021). Adoption of Vietnamese Good Agricultural Practices (VietGAP) in Aquaculture: Evidence From Small-Scale Shrimp Farming. Asian Fisheries Science. 34(4): 393-403. https://doi.org/10.33997/j.afs.2021.34.4.012.
Nguyen Thi Thu Huyen & Pham Van Hung (2016). Pig production and risk exposure: A case study in Hung Yen, Vietnam. Can Tho University Journal of Science. 04: 95-99. https://doi.org/10.22144/ctu.jen.2016.048.
Phạm Thị Thanh Thảo, Nguyễn XuânTrạch & Phạm Kim Đăng (2019). Ảnh hưởng của áp dụng VietGAHP trong chăn nuôi nông hộ đến năng suất chăn nuôi. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Đại học Thái Nguyên. 207(14): 149-152.
Premier R. & Ledger S. (2006). Good agricultural practices in Australia and Southeast Asia. HortTechnology. 16(4): 552-555.
Sở NN&PTNT tỉnh Hưng Yên (2017). Báo cáo tổng hợp rà soát, điều chỉnh, bổ sung quy hoạch phát triển chăn nuôi tỉnh Hưng Yên đến năm 2020, tầm nhìn đến năm 2030. Truy cập từ http://sonnptnt.hungyen.gov.vn/portal/Pages/2017-9-25/Du-thao-ra-soat-dieu-chinh-bo-sung-quy-hoach-phat-hgcw3r.aspx ngày 28/02/2023.
Thanh Tùng (2018). Nhìn lại diễn biến giá heo hơi năm 2017. Truy cập từ https://vietnambiz.vn/nhin-lai-dien-bien-gia-heo-hoi-nam-2017-44761.htm ngày 4/4/2023.
Tổng cục thống kê (2018). Kết quả tổng điều tra nông thôn, nông nghiệp và thuỷ sản năm 2016. Nhà xuất bản Thống kê.Truy cập từ https://www.gso.gov.vn/du-lieu-va-so-lieu-thong-ke/2019/03/ket-qua-tong-dieu-tra-nong-thon-nong-nghiep-va-thuy-san-nam-2016/ ngày 28/02/2023.
Unger F., Grace D., Hung Nguyen-Viet, Pham Van Hung, Pham Duc Phuc & Lapar, L. (2018). Reducing disease risks and improving food safety in smallholder pig value chains in Vietnam. The final report. Truy cập từ https://www.aciar.gov.au/ sites/default/files/project-page-docs/final_report_lps.2010.047.pdf ngày 7/4/2023.
Unger F., Hung Nguyen, Pham Van Hung, Pham Duc Phuc, Le Thi Thanh Huyen, Toribio J.-A., Purdie A. & Randolph D. (2020). Safe Pork: Market-based approaches to improving the safety of pork in Vietnam. Annual report 2019. Retrieved from https://cgspace.cgiar.org/bitstream/handle/10568/110609/Annual report 2019.pdf?sequence = 1&isAllowed = y on April 7, 2023.
World Bank (2009). Livestock Competitiveness and Food Safety Project (LIFSAP): Environmental Management Framework (EMF) (Issue April). Retrieved from http://documents.worldbank.org/ curated/en/819281468130184142/pdf/E21440P09072301LIC10EAP1EMF1P090723.pdf on Feb 28, 2023.
World Bank (2019). Vietnam - Livestock Competitiveness and Food Safety Project (English). Truy cập từ http://documents.worldbank.org/curated/en/636021577978497007/Vietnam-Livestock-Competitiveness-and-Food-Safety-Project ngày28/02/2023.