Received: 21-07-2022
Accepted: 15-08-2022
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Efficiency of Input use in Agriculture:Agricultural Technician and Economist Viewpoints and Recommendations
Keywords
Law of diminishing return, technical and economic efficiencies, maximum yield, optimized yield, profit
Abstract
So far, agricultural technicians believe a maxium yield while economists consider profits as the most important indicator for selecting the optimal input use level in agriculture. Based on reviewing theoretical and practical issues on selectionof an input use level in agriculture, this paper shows thatthe highest profit is the most important criteria for selecting the optimal input use level in agriculture. Selecting an inputuse level that produces the maximum yieldwhich is higher than level of technical efficiency would not only bring about low profit but encourage excessive input use and lead to lowering product quality and negative environmental consequences. A market-oriented agricultural development requires agricultural researchersto take into accountthe cost incurred and output value received as well as related environmental protection issues. There is a need to upgrade agricultural technical researchers’ knowledge on and perception of economic and technical efficiencies.Aside from collecting biological data, agriculturalresearchers should also collect priceinformation on input usedand outputproducedfor selecting anoptimalinput use level to attainhighestprofit, which shouldbe considered to be the most important indicator for evaluation of agricultural research projects at different management levels.
References
Almquist H.J. (1953). Application of the law of diminishing returns to estimation of B-vitamins requirements of growth. Poultry Science. 32: 1001.
Cao Mỹ Ân, Lý Văn Khánh &Trần Ngọc Hải (2017). Ảnh hưởng của mật độ lên tăng trưởng và tỉ lệ sống của cá rô phi đỏ (Oreochromissp.) nuôi theo công nghệ Biofloc.Tạp chí Khoa học Công nghệ Việt Nam.2:105-108
Đỗ Kim Chung (2021). Giáo trình Kinh tế nông nghiệp.Nhà xuất bản Học viện Nông nghiệp, Hà Nội.tr. 68-72.
Ellis F. (1993). The profit Maximising Peasant, in Peasant Economics. Cambidge University press, Cambridge.
Evan Drummond H. &JohnGoodwinJ. (2004).Agricultural economics, SecondEdition. Upper Saddle River, New Jersey 07458. pp. 20-21
Farrell M.J. (1957). The Measurement of production Efficiency. Journal of the Royal Statistical Society, Series A. p. 120.
Lê Minh Hoan (2021). Thư ngỏ gửi cán bộ chủ chốt, Cục Kinh tế và Hợp tác, Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn,truy cập từhttps://dcrd.gov.vn/thu-ngo-cua-bo-truong-le-minh-hoan-gui-can-bo-chu-chot-bo-truong-bo-nong-nghiep-va-ptnt-a401.htmlngày 8/12/2021.
Lý Văn Khánh &Hoàng Thị Nga (2017). Thực nghiệm nuôi thâm canh tôm sú (Panaeus) và cá nâu (Scatophagus argus) ở các mật độ khác nhau.Tạp chí Nghề cá sông Cửu Long.9:19-25.
Mercer L.P. (1992). The determination of nutritional requirements: Mathematical modeling of nutrient-response curves. The Journal of Nutrition. 122(Suppl. 3): 706-708.
Nguyễn anh Tuấn, Ngô Thu Thảo &Lê Văn Bình (2017). Xác định hàm lượng canxi trong khẩu phần ăn của ốc Bươu đồng (Pilla polita) giai đoạn giống.Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam.15(10):1339-1347.
Nguyễn Hồ Lam & Hoàng Thị Nguyên Hải(2012). Kết qủa thực hiện mô hình ba giảm ba tăng ở Nam.Tạp chí Khoa học Đại học Huế. 75A(6): 75-81.
Nguyễn Tất Cảnh &Nguyễn Văn Hùng (2010a). Ảnh hưởng của liều lượng đạm bón dưới dạng viên đến sinh trưởng, năng suất và chất lượng cói tại Nga Tân, Nga Sơn, Thanh Hoá.Tạp chí Khoa học và Phát triển.8(1):1-8.
Nguyễn Tất Cảnh &Nguyễn Văn Hùng (2010b). Ảnh hưởng của liều lượng lân bón đến sinh trưởng, năng suất và chất lượng cói tại Kim Sơn- Ninh Bình và Nga Sơn- Thanh Hoá.Tạp chí Khoa học và Phát triển.8(4):576-582.
Nguyen Xuan Trach, Tran Hiep, Nguyen Thi Duong Huyen, & Nguyen Van Dat (2019). Determination of Optimal Levels of Energy, Protein, and Fiber in the Diets of New Zealand White Growing Rabbits Based on Nutrient-Response Models. Vietnam Journal of Agricultural Sciences. 2(1): 305-313. https://doi.org/10.31817/vjas.2019.2.1.01.
Ninh Thị Phíp (2011). Effects of Nitrogen levels on growth and development of groundnut (ArachisHypogaeaL.) var. L14 under water stresss. Journal of Science and Development. 9: 120-128.
Rizzo M.J. (1979). Time, Uncertainty and Disequilibirum. Lexington.
Schultz T.W. (1964). Transforming Traditional Agriculture. Yale University Press.
Schultz TW. (1932). Diminishing Returns in View of Progress in Agricultural Production. Journal of Farm Economics. 14(4): 640-649.
Tedeschi L.O., Cannas A. & Fox D.G. (2010). A nutrition mathematical model to account for dietary supply and requirements of energy and other nutrients for domesticated small ruminants: The development and evaluation of the Small Ruminant Nutrition System. Small Ruminant Research. 89(2-3): 174-184.
Titus H.W.(1955). The scientific feeding of chickens, 3rdedition. The Interstate.
Trần Hiệp, Nguyễn Xuân Hoàng, Vũ Thị Trang, Nguyễn Thị Tuyết Lê& Phạm Kim Đăng (2021). Ảnh hưởng của bổ sung hỗn hợp vách tế bào lợi khuẩn vào thức ăn đến một số chỉ tiêu kinh tế kỹ thuật lợn thịt.Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam.19(12): 1598-1607.
VandeHaarM.J. &andN. St-Pierre,N. (2006). Major Advances in Nutrition: Relevance to the Sustainability of the Dairy Industry.American Dairy Science Association.89: 1280-1291.
Vũ Đình Chính &Lê Thị Lý (2011). Ảnh hưởng của liều lượng phân bón đến sinh trưởng, phát triển và năng suất một số giống đậu tương trên đất phù sa trong đê huyện Vĩnh Tường, tỉnh Vĩnh Phúc.Tạp chí Khoa học và Phát triển.9(4):526-534.
Yung C.S. (1990). Aquaculture Economic Analysis: An Introduction, Advances in World Aquaculture, Volume 2, Managing Editor, Paul A. Sandifer, The World Aquaculture Society.pp. 6-10.