Morphorlogical Characteristics and Growth Performance of Hac Phong Chicken

Received: 17-12-2021

Accepted: 05-04-2022

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Giang, N., Giang, N., Thong, N., Vinh, N., & Dang, P. (2024). Morphorlogical Characteristics and Growth Performance of Hac Phong Chicken. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 20(6), 722–731. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1002

Morphorlogical Characteristics and Growth Performance of Hac Phong Chicken

Nguyen Thi Phuong Giang (*) 1 , Nguyen Thi Chau Giang 1 , Nguyen Van Thong 1 , Nguyen Thi Vinh 1 , Pham Kim Dang 2, 1

  • 1 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Phòng Thí nghiệm Trung tâm, Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Hac Phong chicken, morphorlogical characteristics, growth performance

    Abstract


    This study was conducted to evaluate morphological characteristics and growth performance of Hac Phong chicken. A total of 100 birds(50males and 50females)at 1 day of age were raised at the experimental station of the Faculty of Animal Science,Vietnam National University of Agriculture. Animals were fed and taken care following the standards for colored chicken. The results showed that Hac Phong chicken is a small chicken breed.Adult chickens (at 20 weeks of age) have black color of feather, skin, meat, and bone and the foot has five toes. All most animals have bud comb with purple-black color and all hens (100%) have head feather. The survival rate until 20 weeks of age was high at 96%. The body length of the cock at 8, 12 and 16 weeks of age was 13.00cm; 16.30cmand 18.14cm, respectively, and was higher (P <0.05) than the hens with the value of 10.76cm; 15.57cm; 16.20cm, respectively. At 20 weeks of age, the average body weight of the males and females was 1,381.90g and 1,150.49g, respectively. Feed conversion ratio was 4.58kg feed/kg weight gain during 1-20 weeks of age.

    References

    Đỗ Võ Anh Khoa, Trương Văn Phước, Nguyễn Nhựt Xuân Dung, Phạm Ngọc Thảo Vy, Nguyễn Thị Kim Khang, Nguyễn Huy Tưởng, Phan Thị Trúc Giang&Nguyễn Thảo Nguyên (2018). Năng suất và phẩm chất thịt của gà ác mái qua các tháng tuổi. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi. 229: 8-11.

    Haunshi S., Niranjan M., Shanmugam M., Padhi M.K., Reddy M.R., Sunitha R., Rajkumar U.&Panda A.K. (2011). Characterization of two Indian native chicken breeds for production, egg and semen quality, and welfare traits. Journal of Poultry Science.90:314-320.

    Jaturasitha S., Leangwunta V., Leotaragul A., Phongphaew A., Apichartsrungkoon T., Simasathitkul N., Vearasilp T., Worachai L. &ter Meulen U.U. (2002). A comparative study of Thai native chicken and broiler on productive performance, carcass and meat quality. Page 146 in Deutscher Tropentag 2002: Challenges to Organic Farming and Sustainable Land Use in the Tropics and Subtropics. Book of Abstracts. A. Deininger, ed. Univ. Kassel, Germany. Witzenhausen, Germany.

    Nguyễn Huy Đạt, Vũ Thị Hưng, Hồ Xuân Tùng&Nguyễn Thành Đông (2005). Nghiên cứu chọn lọc nâng cao năng suất giống gà Ri vàng rơm. Tóm tắt báo cáo khoa học năm 2004, Viện Chăn nuôi.

    NguyễnBá Mùi &Phạm Kim Đăng(2016). Khả năng sản xuất của gà ri và con lai (Ri-Sasso-Lương Phượng) nuôi tại An Dương, Hải Phòng. Tạp chí Khoa Học Nông nghiệp Việt Nam. 14(3): 392-399.

    Nguyễn Thị Phương, Nguyễn văn Duy &Vũ Đình Tôn (2017). Khả năng sinh trưởng và chất lượng thịt của gà H'Mông nuôi theo phương thức công nghiệp. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam.15(4): 438-445.

    NguyễnHoàng Thịnh, Nguyễn Thị Vinh, Phan Thanh Lâm, Mai Thị Thanh Nga&Bùi Hữu Đoàn (2020). Đặc điểm ngoại hình và khả năng sinh sản của gà Bang Trới.Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 18(10): 812-819.

    NguyễnHoàng Thịnh, Phạm Kim Đăng, Vũ Thị Thuý Hằng, Hoành Anh Tuấn &Bùi Hữu Đoàn (2016). Một số đặc điểm ngoại hình, khả năng sản xuất của gà nhiều ngón nuôi tại rừng quốc gia Xuân Sơn, huyện Tân Sơn, tỉnh Phú Thọ. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 14(1): 9-20.

    Phạm Công Thiếu, Vũ Ngọc Sơn, Hoàng Văn Tiệu, Nguyễn Viết Thái&Trần Kim Nhàn (2009). Bước đầu chọn lọc nâng cao năng suất chất lượng gà H'Mông.Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi.18:9-16.

    Phạm Công Thiếu, Nguyễn Hữu Cường, Nguyễn Quyết Thắng, Trần Quốc Hùng, Nguyễn Thị Thanh Vân, Cao Thị Liên, Lê Tuấn Việt&Nguyễn Công Định (2018). Đặc điểm ngoại hình và khả năng sản xuất của gà Hắc Phong. Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi.84: 53-61.

    PhùngĐức Tiến, Nguyễn Duy Điều, Nguyễn Thị Mười, Nguyễn Thị Tình, Nguyễn Thị Kim Oanh, Đỗ Thị Sợi &Lê Tiến Dũng (2010).Khả năng sản xuất của tổ hợp lai giữa gà ác Việt Nam và gà ác Thái Hòa.Viện chăn nuôi - Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi. 24.

    TrầnThị Mai Phương &Lê Thị Biên(2007). Kỹ thuật chăn nuôi gà đặc sản (gà ác, gà H'Mông).Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    VõThị Trọng Hoa, Vương Thị Ngọc Thảo, Võ Thị Thảo Linh&Đặng Thị Ngọc Hà (2019). Study on growth characteristics and production ability of H’mong chicken raised in Binh Dinh province. Journal of Science-Quy Nhon University. 13(3): 113-121.