Received: 25-09-2019
Accepted: 19-11-2019
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
DevelopmentofLycheeProductionFollowingGAP StandardsinBacGiangProvince
Keywords
Developmentofproduction, goodagriculturalpractices(GAP), lychee
Abstract
Thieulycheehasbeenindicatedasthemainfruitcrop,whichcontributestoimprovingincomeandeconomicdevelopmentinBacGiangprovince.Today,therequirementsofincreasingquality,hygieneandfoodsafetyandhavingfriendlyenvironmenttheauthorassessedtherealsituation,identifiedinfluencingfactorsandproposedsolutionstodevelopThieuLycheeproductionwiththeGAPstandards.Thestratifiedsamplingmethodwasappliedfortheselectionof265lycheeproductionfarmhouseholdswhichappliedGAPand75otherNon-GAPfarmhouseholdsintwodistrictsbycaryingoutindividualhouseholdinterviews.Thedescriptivestatisticsandcomparativemethodwitht-Testwasusedin thisstudy.TheresultsshowedthattheareaofThieulycheewithGAPincreasedandtheaveragemixedincomeoflychee reached 92.8 million VND/hectare.However,thesellingofGAPlycheewasnotchangedmuchbecauseofhouseholds’shighdependenceonmarketpriceandlimitedawarenessofhouseholdsonGAPstandards.Therefore,measuresforlycheeproductioninBacGianginthe comingyearsshouldbefocucedonraisingawarenessandimprovingproductionorganization,strengtheninglinkagesandprovidingsupportstolycheehouseholds.
References
BộKhoahọcvàCôngnghệ(2007). TiêuchuẩnViệtNamTCVNISO22000:2007: Hệthốngquảnlýantoànthựcphẩm- yêucầuđốivớicáctổchứctrongchuỗithựcphẩm,HàNội
NguyễnDuyCần(2013).ĐánhgiáhiệuquảkinhtếvàcáclợiíchkinhtếxãhộicủamôhìnhcanhtácbắprautheotiêuchuẩnGlobalGAPtạichợmớiAnGiang.TạpchíKhoahọc, Trường ĐạihọcCầnThơ.tr.37
NguyễnQuốcVọng(2013).Antoànvệsinhthựcphẩm:SảnxuấtRau,Quả,ChètheovietGapvàquychuẩnkỹthuậtQuốcgia.BáocáotưvấndựánQSEAP,tháng7/2013.
ChicụcthốngkêtỉnhBắcGiang(2018).NiêngiámthốngkêtỉnhBắcGiangnăm2018.
UBNDtỉnhBắcGiang(2019).Diễnđànkinhtếsảnxuất,tiêuthụvảithiềuvàquảngbácácsảnphẩmvănhóa,dulịch,nôngsảntỉnhBắcGiang.
UBNDtỉnhBắcGiang(2016,2017,2018).Báocáotổngkếtđánhgiátìnhhìnhsảnxuấtvàtiêuthụvải2016,2017,2018củaUBNDtỉnhBắcGiang.
VũThịMinh(2013).PháttriểnnôngnghiệpsạchvàbềnvữngtrênthếgiớivàởViệtNam-thựctrạngvàmộtsốgiảipháp.TạpchíKinhtếvàPháttriển, 196: 46-54.
WHO and FAO (2009). Foodhygience,CODEXAlimentarius,Rome.