DevelopmentofLycheeProductionFollowingGAP StandardsinBacGiangProvince

Received: 25-09-2019

Accepted: 19-11-2019

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Dinh, P., Hung, P., & Huong, N. (2024). DevelopmentofLycheeProductionFollowingGAP StandardsinBacGiangProvince. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 17(9), 754–763. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/601

DevelopmentofLycheeProductionFollowingGAP StandardsinBacGiangProvince

Pham Thi Dinh (*) 1 , Pham Van Hung 2 , Nguyen Van Huong 3

  • 1 TrườngĐạihọcNông-LâmBắcGiang
  • 2 KhoaKinhtếvàPTNT,HọcviệnNôngnghiệpViệtNam
  • 3 ĐạihọcSưphạmkỹthuậtHưngYên
  • Keywords

    Developmentofproduction, goodagriculturalpractices(GAP), lychee

    Abstract


    Thieulycheehasbeenindicatedasthemainfruitcrop,whichcontributestoimprovingincomeandeconomicdevelopmentinBacGiangprovince.Today,therequirementsofincreasingquality,hygieneandfoodsafetyandhavingfriendlyenvironmenttheauthorassessedtherealsituation,identifiedinfluencingfactorsandproposedsolutionstodevelopThieuLycheeproductionwiththeGAPstandards.Thestratifiedsamplingmethodwasappliedfortheselectionof265lycheeproductionfarmhouseholdswhichappliedGAPand75otherNon-GAPfarmhouseholdsintwodistrictsbycaryingoutindividualhouseholdinterviews.Thedescriptivestatisticsandcomparativemethodwitht-Testwasusedin thisstudy.TheresultsshowedthattheareaofThieulycheewithGAPincreasedandtheaveragemixedincomeoflychee reached 92.8 million VND/hectare.However,thesellingofGAPlycheewasnotchangedmuchbecauseofhouseholds’shighdependenceonmarketpriceandlimitedawarenessofhouseholdsonGAPstandards.Therefore,measuresforlycheeproductioninBacGianginthe comingyearsshouldbefocucedonraisingawarenessandimprovingproductionorganization,strengtheninglinkagesandprovidingsupportstolycheehouseholds.

    References

    BộKhoahọcvàCôngnghệ(2007). TiêuchuẩnViệtNamTCVNISO22000:2007: Hệthốngquảnlýantoànthựcphẩm- yêucầuđốivớicáctổchứctrongchuỗithựcphẩm,HàNội

    NguyễnDuyCần(2013).ĐánhgiáhiệuquảkinhtếvàcáclợiíchkinhtếxãhộicủamôhìnhcanhtácbắprautheotiêuchuẩnGlobalGAPtạichợmớiAnGiang.TạpchíKhoahọc, Trường ĐạihọcCầnThơ.tr.37

    NguyễnQuốcVọng(2013).Antoànvệsinhthựcphẩm:SảnxuấtRau,Quả,ChètheovietGapvàquychuẩnkỹthuậtQuốcgia.BáocáotưvấndựánQSEAP,tháng7/2013.

    ChicụcthốngkêtỉnhBắcGiang(2018).NiêngiámthốngkêtỉnhBắcGiangnăm2018.

    UBNDtỉnhBắcGiang(2019).Diễnđànkinhtếsảnxuất,tiêuthụvảithiềuvàquảngbácácsảnphẩmvănhóa,dulịch,nôngsảntỉnhBắcGiang.

    UBNDtỉnhBắcGiang(2016,2017,2018).Báocáotổngkếtđánhgiátìnhhìnhsảnxuấtvàtiêuthụvải2016,2017,2018củaUBNDtỉnhBắcGiang.

    VũThịMinh(2013).PháttriểnnôngnghiệpsạchvàbềnvữngtrênthếgiớivàởViệtNam-thựctrạngvàmộtsốgiảipháp.TạpchíKinhtếvàPháttriển, 196: 46-54.

    WHO and FAO (2009). Foodhygience,CODEXAlimentarius,Rome.