Effect of Dietary Protein Level on Growth Performance and Feed Utilization of Asian Swamp Eel (Monopterus albus)

Received: 10-05-2019

Accepted: 31-10-2019

DOI:

Views

3

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Tung, M., Oanh, N., Chinh, L., & Thu, T. (2024). Effect of Dietary Protein Level on Growth Performance and Feed Utilization of Asian Swamp Eel (Monopterus albus). Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 17(8), 630–636. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/588

Effect of Dietary Protein Level on Growth Performance and Feed Utilization of Asian Swamp Eel (Monopterus albus)

Mai Van Tung (*) 1 , Nguyen Thi Oanh 2 , Le Xuan Chinh 2 , Tran Thi Nang Thu 2

  • 1 Khoa Thuỷ sản, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Thủy sản, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Swamp eel, feed, protein, growth

    Abstract


    The experiment was conducted to study the effect of feed protein level onthe growth performance and feed utilisation of ells (Monopterus albus). Four types of industrial feed with protein level were 42, 40, 35 and 30%, respectively, were used in the study, each experiment was repeated thrice. Breeding eels with the average mean body weight of approximately 4 g/eel were distributed in composite tanks of 2 m3, density of 40 eels/m3. The experimental time was 5 months. The protein level of the feed did not affect the eel survival rate, but had a significant effect on the growth rate, feed efficiency and feed cost. Eels using feed with 30% protein content showed low growth rate, low feed efficiency, high feed cost. Eels use feed with 42% protein content, 35% for high growth rate but high cost. Eels using feed with 40% protein content showed a high growth rate, high feed efficiency and lowest feed cost and therefore is recommended for farmers to use.

    References

    Bùi Thị Thanh Tuyền, Nguyễn Thị Tím & Lê Hoàng Quý (2015). Nghiên cứu ảnh hưởng của thức ăn đến sinh trưởng và tỉ lệ sống của lươn đồng (Monopterus albus). Tạp chí Nông nghiệp & Phát triển Nông thôn. 24:71-77.

    Herawati V.E., Nugroho R.A., Pinandoyo, Hutabarat J., Prayitno B., & Karnaradjasa O. (2018). The Growth Performance and Nutrient Quality of Asian Swamp Eel Monopterus albusin Central Java Indonesia in a Freshwater Aquaculture System with Different Feeds. Journal of aquatic food product technology. 27(6): 658-666.

    Huỳnh Văn Hiền, Nguyễn Thị Ngân Hà & Nguyễn Hoàng Huy (2018). So sánh hiệu quả sản xuất giữa mô hình nuôi lươn (Monopterus albus) Vietgap và nuôi thông thường ở An Giang.

    Lai Phước Sơn (2017). Nghiên cứu thử nghiệm nuôi lươn đồng (Monopterrus albus) trong hệ thống tuần hoàn. Tạp chí Khoa học. Đại học Trà Vinh.27:86-94.

    Lý Văn Khánh, Phan Thị Thanh Vân, Nguyễn Hương Thùy & Đỗ Thị Thanh Hương (2008). Nghiên cứu đặc điểm sinh học dinh dưỡng và sinh sản lươn đồng (Monopterus albus). Tạp chí Khoa học. Trường Đại học Cần Thơ.1: 100-111.

    Ngô Trọng Lư (2000). Kỹ thuật nuôi cá trê, lươn, giun đất. Nhà xuất bản Nông nghiệp.97 tr.

    Nguyễn Chung (2007). Kỹ thuậtsinh sản và đánh bắt lươn đồng. Nhà xuất bản Nông nghiệp. 89 tr.

    Nhân Trung Nghĩa (2010). Nghiên cứu tuổi thành thục và thử nghiệm sinh sản lươn đồng (Monopterus albusZuiew, 1793).Luận văn thạc sĩ, Trường Đại học Cần Thơ.

    Phan Thị Thanh Vân (2009). Nghiên cứu đặc điểm sinh học sinh sản và thử nghiệm ương lươn đồng (Monopterus albus) bằng các loại thức ăn khác nhau.Báo cáo đề tài nghiên cứu khoa học cấp trường. Khoa Nông nghiệp và Tài nguyên thiên nhiên. Đại học An Giang. 97 tr.

    Phạm Văn Trang & Phạm Báu (1999). Kỹ thuật gây nuôi một số loài đặc sản.Nhà xuất bản Nông nghiệp. 125 tr.

    Trần Thanh An & Võ Văn Chí (2015). Thử nghiệm mô hình nuôi lươn không bùn tại thành phố Quy Nhơn, tỉnh Bình Định. Truy cập từpqlkh-htqt.qnu.edu.vn/Resources/.../Bản%20thảo%20mẫu-KHTN_2018.doc.docx,ngày10/05/2018.