Disease Risk Management in ShrimpFarmingin the Coastal Areasof Nam DinhProvince

Received: 09-07-2019

Accepted: 05-08-2019

DOI:

Views

4

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Thu, N., & Thao, T. (2024). Disease Risk Management in ShrimpFarmingin the Coastal Areasof Nam DinhProvince. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 17(5), 415–423. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/565

Disease Risk Management in ShrimpFarmingin the Coastal Areasof Nam DinhProvince

Nguyen Thi Minh Thu (*) 1 , Tran Dinh Thao 1

  • 1 Khoa Kinh tế và PTNT, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Risk management, diseases, shrimp farming, Nam Dinh

    Abstract


    The study aims at analyzing the situation to recommend measures to improve disease risk management in shrimp farming in Nam Dinh province. The study was conducted in three coastal districts, including Giao Thuy, Hai Hau and Nghia Hung. The data was collected through surveys with 120 shrimp farming households and note taking records in 910 shrimp pondsto analyze the disease’s likelihood, damages and households’ risk management strategies. In Nam Dinh, within 2010 and 2016, the shrimp farming area reduced from 3.632 to 2.834 hectares, corresponding to 59.52 to 45.30% of the total aquaculture area in brackish water. Over 80% of total shrimp pondssuffered loss fromdiseaseswithin 2015 and 2016. The disease risk managementcoastal areas could be improvedthroughvarious measures, including efficiency improvement in the state management in aquacultureareaplanning, infrastructuresynchronization, capacity building for the shrimp farmers,quality controlof aquacultureinputs, financial market development, agricultural insurance, promotion of the production-consumptionlinkage, and formation of value chain for the shrimp productin coming years.

    References

    Anh Minh (2019). Đổi mới thức ăn nuôi tôm nhờ sử dụng các thành phần chức năng. Truy cập từ https://tongcucthuysan.gov.vn/vi-vn/nuôi-trồng-thủy-sản/-quản-lý-vật-tư-đầu-vào/doc-tin/012680/2019-04-09/doi-moi-thuc-an-nuoi-tom-nho-su-dung-cac-thanh-phan-chuc-nang, ngày 10/6/2019.

    Bộ NN&PTNT(2016). Kế hoạch quốc gia giám sát dịch bệnh trên tôm và cá tra phục vụ xuất khẩu giai đoạn 2017-2020. Hà Nội.

    Cục Thống kê Nam Định (2017). Niên giám thống kê tỉnh Nam Định 2016. Nhà xuất bản Thống kê, Hà Nội.tr. 255-257.

    Hardaker J.Brian, Huirne B.M Ruud&Anderson R.Jock (1997). Coping with risk in agriculture. CAB International.pp. 4-8.

    Nguyễn Thị Minh Thu, Trần Đình Thao (2016). Tổng quan về quản lý rủi ro trong nông nghiệp: Vận dụng cho nuôi tôm ven biển. Tạp chí Kinh tế và Phát triển.232:79.

    OECD (2009). Managing Risk in Agriculture: A Holistic Approach. OECD, Paris.

    Patchin C. & Mark C. (2012). Risk assessment in pratice. The Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO). USA. 2: 4-7.

    Scott McKay (2011). Risk Assessment For Mid-sized Companies: Tools for Developing a Tailored Approach to Risk Management. The American Institute of Certified Public Accountants (AICPA). USA.

    Sở Nông nghiệp và Phát triển nông thôn Nam Định (2016). Báo cáo kết quả nuôi tôm thẻ chân trắng năm 2015. Nam Định.

    Trần Đình Thao (2010). Nghiên cứu chính sách quản lý rủi ro trong ngành chăn nuôi lợn ở Việt Nam. Báo cáo tổng kết đề tài cấp bộ. Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn.