Received: 28-04-2016
Accepted: 06-06-2016
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
In vitroAnti-Bacterial Effect of Piper betleLeaf Extracts on Aeromonasspp. and Streptococcus agalactiaewhich Cause Hemorrhagic Disease in Tilapia
Keywords
Aeromonasspp., anti-bacterial effect, Piper betleleaf extract, Streptococcus agalactiae, tilapia
Abstract
The use ofantibioticsfor treating fish diseases has severaladvantagesbutraises theconcerns about antibiotic residues in fisheryproductsand increasesantibiotic resistance of pathogenic bacteriaas well. Herbs have been increasingly demonstrated their important role in the pharmaceutical industry as a biosafety solution, an alternative to synthetic chemical drugs. The present study aimed to examine the efficiencyof leaf extraction fromPiper betleby five different solvents (distilled water,methanol 80%, ethanol 96%, n-hexan andaceton 100%), and evaluate the anti-bacterial effects of the extract on Aeromonasspp. and Streptococcus agalactiaewhich cause hemorrhagic disease in tilapia. The results showed that the extractionefficiency varied from 4,00% (n-hexan solvent) to 19,67% (ethanol 96% solvent). At the concentration of 100 mg/ml, all these extracts showed good antibacterial activity against Aeromonasspp. and Streptococcus agalactiae.For Aeromonasspp., the inhibition zone variedfrom 15,00 mm (distilled water solvent - DW) to 28,00 mm (ethanol 96% solvent). The inhibition zones of Streptococcus agalactiaewere variedfrom 17,67 mm (DW solvent) to 31,67 mm (ethanol 96% solvent). The ethanol-extract solution showed highestanti-bacterial effect. This extract remained the anti-bacterial activity to Aeromonasspp.and Streptococcus agalactiaeat concentration 0,39mg/ml and 0,78 mg/ml,respectively.
References
Adiguzel A., Medine G., Meryem B., Hatice U. T. C., Fikrettin A., Usa K. (2005). Antimicrobial effects of Ocimum basilicum (Labiatae) extract. Turk J Biol., 29: 155-160
Austin, B. and C. Adam (1996). Fish pathogen: The genus Aeromonas. John Wiley and Sons, pp.197-243.
Chitra S. (1995). Effect of feeding supplemented stresstol bioencapsulated Artemia franciscana on growth and stress tolerance - in Penaeus indicus postlarvae. M.Phil Dissertation, M.S University, Tirunelveli.
Citarasu T. (2010). Herbal biomedicines: a new opportunity for aquaculture industry. Aquacult Int., 18: 403-414
Citarasu T., Immanuel G., Marian M. P. (1998). Effects of feeding Artemia enriched with stresstol and cod liver oil on growth and stress resistance in the Indian white shrimp Penaeus indicus postlarvae. Asian Fish Sci., 12: 65-75
Citarasu T., Sekar R. R., Babu M. M., Marian M. P. (2002). Developing Artemia enriched herbal diet for producing quality larvae in Penaeus monodon. Asian Fish Sci., 15: 21-32
Đặng Thị Lụa, Nguyễn Thị Hạnh, Hoàng Hải Hà, Trương Thị Mỹ Hạnh, Phan Thị Vân (2015). Tác dụng diệt khuẩn in vitro của dịch chiết lá trầu không (Piper betle L.) và dịch chiết lá ổi (Psidium guajava) đối với vi khuẩn gây bệnh hoại tử gan tụy cấp tính trên tôm nuôi nước lợ. Tạp chí khoa học và công nghệ, 11: 106-113
Đặng Thị Mai Thy, Trần Thị Thủy Cúc, Nguyễn Châu Phương Lam, Nguyễn Đức Hiền và Đặng Thị Hoàng Oanh (2012). Đặc điểm mô bệnh học cá rô (Anabas testudineus) nhiễm vi khuẩn Aeromonas hydrophila và Streptococcus sp. trong điều kiện thực nghiệm. Tạp chí Khoa học, 22: 183-193.
Đỗ Huy Bích, Đặng Quang Chung, Bùi Xuân Chương, Nguyễn Thượng Dong, Đỗ Trung Đàm, Phạm Văn Hiển, Vũ Ngọc Lộ, Phạm Duy Mai, Phạm Kim Mãn, Đoàn Thị Thu, Nguyễn Tập và Trần Toàn (2004). Cây thuốc và động vật làm thuốc ở Việt Nam, Tập II, Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật.
Đỗ Tất Lợi (2003). Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam, Nhà xuất bản Y học.
Đỗ Thị Hòa, Bùi Quang Tề, Nguyễn Hữu Dũng và Nguyễn Thị Muội (2004). Bệnh học thủy sản, Nhà xuất bản Nông Nghiệp, Hà Nội.
Evans, J., P. H. Klesius and C. A. Shoemaker (2006). Streptococcus in warm-water fish. Aquaculture Health International, 7: 10-14.
Fawad A. B., Hashmi A.N., Mahboob A., Zahid M., Hamid B., Muhammad S.A., Shah Z.U., Afzaal H. (2012). In-vitro antibacterial activity of Piper betle leaf extracts. J. App Pharm., 3(4): 639-646.
Huỳnh Kim Diệu và Nguyễn Thành Văn (2011). Sự thuần chủng và hoạt tính kháng khuẩn của cây trầu không (Piper betle) và cây Lốt (Piper lolot) ở đồng bằng sông cửu long. Tạp chí Khoa học, 17b: 282-288
Immanuel, G., Vincy Bai V. C., Palavesam A., Peter Marian M. (2004). Effect of butanolic extracts from terrestrial herbs and seaweeds on the survival, growth and pathogen (Vibrio parahaemolyticus) load on shrimp Penaeus indicus juveniles. Aquaculture, 236: 53-65.
Minomol M. (2005). Culture of Gold fish Carassius auratus using medicinal plants having immune stimulant characteristics. M.Phil Dissertation, MS University, India
Najiah M., Nadirah M. and Zahrol M. A. S. (2011). Antibacterial activity of edible herbs against fish pathogenic bacteria. International Journal of Current Research, 3(12): 84-86.
Praseetha (2005). Enrichment of brine shrimp Artemia franciscana with commercial probiotics and herbal extracts and their resistance against shrimp pathogen Vibrio sp. (Vibrio parahaemolyticus and V. damsela), M.Phil Dissertation, Manonmaiam Sundaranar University, India
Rani T. V. J. (1999). Fourth year annual report (CSIR Research Associate ship) submitted to Council of Scientific and Industrial Research, New Delhi
Shameem P. M. D., Thirumal M. B. (2013). A preliminary antimicrobial screening on leaves of Piper betle Linn. Contemporary Investigations and Observations in Pharmacy, 2(1): 22-26.
Sivaram V., Babu M. M., Citarasu T., Immanuel G., Murugadass S., Marian M. P. (2004). Growth and immune response of juvenile greasy groupers (Epinephelus tauvina) fed with herbal antibacterial active principle supplemented diets against Vibrio harvey I infections. Aquaculture, 237: 9-20.
Tarun A., Rachana S., Amar D. S., Imran W. and Ankita G. (2012). Comparative analysis of antibacterial activity of four Piper betle varieties. Amity Institute of Biotechnology, Amity University, Lucknow.
Võ Văn Chi (2000). Cây thuốc trị bệnh thông dụng, Nhà xuất bản Thanh Hóa.