Examining the Influence of NAAand GA3on Development of Cherry Tomato(Lycopersicon esculentum var.cerasiforme)Fruits

Received: 30-07-2014

Accepted: 22-07-2015

DOI:

Views

2

Downloads

0

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Mai, V., Truong, P., & Mai, V. (2024). Examining the Influence of NAAand GA3on Development of Cherry Tomato(Lycopersicon esculentum var.cerasiforme)Fruits. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 13(5), 774–788. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/222

Examining the Influence of NAAand GA3on Development of Cherry Tomato(Lycopersicon esculentum var.cerasiforme)Fruits

Vu Thi Hoa Mai (*) 1 , Pham Tan Truong 1 , Vo Thi Bach Mai 1

  • 1 Khoa Sinh học, Trường Đại học Khoa học Tự nhiên, ĐHQG.HCM
  • Keywords

    NAA, GA3, cherry tomato, fresh weight, fruit yield, ripe fruit

    Abstract


    Treating cherry tomato flowers with exogenous NAA and GA3 singly and their combination at anthesispromote fruit development and fruit retention. Treatment with NAA alone at 20 mg/L significantly resulted in higher fresh weight, length, diameter and fruit yield compared to contro whereas treatment with GA3 at 5, 10 and 20 mg/L did not change fresh weight, fruit diameter, fruit length and fruit yield. Combined treatment of NAA 10 mg/L + GA3 10 mg/L gave the highest fruit weight, fruit diameter, fruit set, fruit number per bunch, bunch weight andfruit yield ascompared to control.

    References

    Lê Thị Trung (2003). Tìm hiểu và áp dụng các chất điều hòa sinh trưởng thực vật để kiểm soát hiện tượng rụng trái non xoài (Mangifera indica L.). Luận ánTiến sĩ, chuyên ngành Sinh lý Thực vật, Trường Đại học Khoa học tự nhiên, Tp. HCM.

    Nguyễn Hồng Minh (2008). “Tạo giống cà chua lai trái nhỏ HT144”, Tạp chí Khoa học và Phát triển, 9(1): 19-21.

    Bùi Trang Việt (2002). Sinh lý thực vật đại cương. Phần II - Phát triển, Nhà xuất bản Đại học Quốc gia, Tp. HCM.

    Vũ Văn Vụ (2001). Sinh lý học thực vật, Nhà xuất bản Giáo Dục.

    Lalit M.S. (2002). “Plant growth and development - Hormones and Environment. Elsevier Science (USA), p. 413-427.

    Li Y.H., Wu Y.J., Wu B., Zou M.H., Zhang Z. and Sun G.M. (2010). Exogenous gibberellic acid increases the fruit weight of “Comte de Paris” pineapple by enlarging flesh cells without negative effects on frut quality. Acta Physiol Plant, p. 23-27.

    Pandolfini T. (2009). Seedless Fruit Production by Hormonal Regulation of Fruit Set, Nutrient, 1(2): 168-177.