USA Technical Barriers to Exported Shrimp and Catfish of Viet Nam

Received: 18-06-2014

Accepted: 01-09-2014

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Hièn H., Son, N., & Loan, C. (2024). USA Technical Barriers to Exported Shrimp and Catfish of Viet Nam. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 12(6), 869–876. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1591

USA Technical Barriers to Exported Shrimp and Catfish of Viet Nam

Hoàng Thị Thu Hièn (*) 1 , Nguyẽn Tuán Son 2 , Chu Thi Kim Loan 2

  • 1 Trường Cán bộ quản lý nông nghiệp và Phát triển nông thôn I
  • 2 Khoa Kế toán và Quản trị Kinh doanh, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Catfish, export, shrimp, technical barriers

    Abstract


    This research aimed to analyze the situations when Vietnam’s shrimp and catfish exported to USA market, and to identify technical barriers to help such companies to meet USA-importer’s requirements. The secondary datawere analyzed usingcomparative methods of f absolute and relative quantities. Some recommendations toovercometechnical barriers forshrimp and catfish export to the US market.

    References

    FDA (1998). Green Book. “Chapter 11: Aquaculture Drugs.” In Fish and Fishery Products Hazards and Controls Guide. (Second Edition). FDA: Washington, D.C. pp. 115-132.

    Gafin (2013). Nhìn lại các lần xem xét chống bán phá giá cá tra, basa Việt Nam vào Mỹ. Truy cập ngày 21/03/2013 tại http://gafin.vn/20130321021742845p39c45/nhin-lai-cac-lan-xem-xet-chong-ban-pha-gia-ca-tra-basa-viet-nam-vao-my.htm.

    Http://www.accessdata.fda.gov/scripts/importrefusals/ir_selection.cfm?Dyear =2013&. Truy cập ngày 22/1/2014

    Tạ Hà (2013). Hàng thủy sản trả về có phải chỉ vì kém an toàn thực phẩm?.Truy cập ngày 15/04/2013 tại http://www.vasep.com.vn/Tin-Tuc/725_25272/Hang-thuy-san-tra-ve-co-phai-chi-vi-kem-an-toan-thuc-pham.htm

    VASEP (2010, 2011, 2012, 2013). Báo cáo xuất khẩu thuỷ sản Việt Nam các năm 2010, 2011, 2012, 2013. Vasep