Effects of Nitrogen, Phosphorus and Potassium Levelson Tomato Grown on Organic Substrate

Received: 21-04-2016

Accepted: 15-07-2016

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

TÀI NGUYÊN VÀ MÔI TRƯỜNG

How to Cite:

Thao, N., Ha, N., & Hai, D. (2024). Effects of Nitrogen, Phosphorus and Potassium Levelson Tomato Grown on Organic Substrate. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 14(8), 1207–1218. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1445

Effects of Nitrogen, Phosphorus and Potassium Levelson Tomato Grown on Organic Substrate

Nguyen Van Thao (*) 1 , Nguyen Thu Ha 2 , Do Nguyen Hai 3

  • 1 Khoa Quản lý Đất đai, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Quản lý đất đai, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 3 Trung tâm Tư vấn KHCN Tài nguyên môi trường, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Organic substrate, tomato, fertilizer, pot experiment

    Abstract


    Nutrient supply to plants grown on substrate is necessary to obtain high product quality and yield. The objective of the present study was to determine the suitable amount of N, P, K fertilizers for tomato grown on organic substrate. The experiment consisted of 28 pots that were applied with different fertilizer levels. Study results show that pHKCl of organic substrate was neutral (7.28), total nitrogen, phosphorus and potassium were high and equivalent to some popular organic substrates. Different levels of phosphate, potassium fertilizer application (with the same level of nitrogen fertilizer) did not affect tomato yield. Combination of 6.0 g N, 4.5 g P2O5 and 6.0 g K2O per pot improved average fruit weight (78.32 g/fruit) and actual fruit yield (2.38 kg fruit/pot). Potassium fertilizer application significantly affected sugar content of tomatoes (> 5.0%) in pots applied with 4.0 - 6.0 g K2O. After 15 days of fertilization, NO3- content of the tomatoes fluctuated between from 29.7 to 110.3 mg/kg fruit which was lower than VietGap standard.

    References

    Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn (2008). Quyết định số 99/2008/QĐ-BNN ban hành quy định quản lý sản xuất, kinh doanh rau, quả và chè an toàn.

    Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn (2014). Thông tư số41/2014/TT-BNNPTNThướng dẫn một số điều của Nghị định số 202/2013/NĐ-CP ngày 27 tháng 11 năm 2013 của Chính phủ về quản lý phân bón.

    Công ty TNHH Công nghệ sinh họcSài Gòn xanh. Đất sạch giầu dinh dưỡng TRIBAT. http://tribat.com.vn/product-vi/p/dat-sach-giau-dinh-duong-tribat-81.html.

    Tạ Thu Cúc (2007). Giáo trình cây rau. Nhà xuất bảnNông nghiệp Hà Nội.

    Phạm Tiến Dũng, Nguyễn Đình Hiền (2010). Thiết kế thí nghiệm và xử lý kết quả bằng phần mềm thống kê IRRISTAT. Nhà xuấtTài chính.

    Nguyễn Như Hà (2006). Giáo trình bón phân cho cây trồng. Nhà xuất bảnNông nghiệp.

    Nguyễn Như Hà (2010). Giáo trình Phân bón 1. Nhà xuất bảnNông nghiệp.

    Ho L.C. and Adam P. (2001). Nutrient take up and distrbution in relation to crop quality. Acts Horticulture Home.

    Hội rau sạch thành phố Hà Nội. Trồng rau sạch bằng giá thể sinh học. https://sites.google.com/site/rausachraumam/d-vu-trong-rau-sach-tai-nha/trong-rau-bang-gia-the-sinh-hoc.

    Cao Kỳ Sơn, Phạm Ngọc Tuấn, Lê Minh Lương. Nghiên cứu lựa chọn giá thể cứng thích hợp trồng dưa chuột, cà chua thương phẩm trong nhà plastic theo hướng sản xuất nông nghiệp công nghệ cao. Tạp chí Khoa học đất, 31.

    Trung tâm thông tin Nông nghiệp Việt Nam (AGROINFO) (2007). DV2962-giống cà chua chịu nhiệt và kháng bệnh xoăn lá virus. http://agro.gov.vn/news/tID3187_DV2962giong-ca-chua-chiu-nhiet-va-khang-benh-xoan-la-virus.html.

    Viện Thổ nhưỡng Nông hóa (1998). Sổ tayphân tích đất, nước, phân bón, cây trồng. Nhà xuất bảnNông nghiệp Hà Nội.