Received: 25-03-2024
Accepted: 21-06-2024
Published: 25-07-2024
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Effect of Time Destroying the Growing Point on Propagation Efficiency of Pineapple (Ananas comosus) cv. MD2
Abstract
The pineapple variety MD2 has low, prolonged and ununiform shoot production under natural conditions. Therefore, it is very necessary to process buds simultaneously by destroying the growth tip to improve propagation efficiency for production. In this study, shoot tip/growing point was destroyed at time points (3.5, 4.5, 5.5, 6.5, 7.5 and 8.5 months after planting) and shoots of different sizes (4cm and 3 true leaves; 6cm and 4 true leaves; 8cm and 5 true leaves; 10cm and 6 true leaves; 12cm and ≥ 6 true leaves) were recorded. Research results show that mother plants shoots of 8.5 months after planting were treated and suckerss with a height of 4cm and 3 true leaves yielded 48.87 suckers/year. However, the plants were treated 7.5 months after planting combined yielded suckers with 8cm and 5 true leaves. The treatment time points and the size of the buds collected did not affect the sucker formation time ranging from 40.90 to 45.76 days and the survival rate after transplanting from 84.56 to 99.87%.
References
Bộ Khoa học và Công nghệ (2013). Tiêu chuẩn Quốc gia - TCVN 9062:2013 về chồi giống dứa - Yêu cầu kỹ thuật.
Danso K.E., Ayeh K.O., Oduro V., Amiteye S. & Amoatey H.M. (2008). Effect of 6-Benzylaminopurine and Naphthalene Acetic Acid on in vitro Production of MD2 Pineapple Planting Materials. World Applied Sciences Journal. 3: 614-619.
Dillehay T.D., Rossen J., Andres T.C. & Williams D.E. (2007). Preceramic adoption of peanut, squash, and cotton in northern Peru. Science. 316: 1890-3.
FAO (2016). Crops and livestock products. Retrieved from http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC on Jan 20, 2024.
Hà Thị Mỹ Ngân, Hoàng Thanh Tùng, Bùi Văn Lệ & Dương Tấn Nhựt (2020). Một số hiện tượng bất thường trong vi nhân giống thực vật và giải pháp khắc phục. Tạp chí Công nghệ Sinh học. 18(1): 23-39.
Heenkenda H.M.S. (1993). Effect of plant size on sucker promotion in ‘Mauritius’ pineapple by mechanical decapitation. Acta Horticulturae, The Hague.
Medina J.D. & Garcia H.S. (2005). PINEAPPLE: Post-harvest Operations. Retrieved from https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/inpho/docs/Post_Harvest_Compendium_-_Pineapple.pdf on Jan 20, 2024.
Nguyễn Tuấn Anh, Nguyễn Thị Hoà, Đoàn Thu Thuỷ, Phạm Thị Ngọc & Nguyễn Thanh Tuấn (2020). Tổng quan tình hình sản xuất và tiêu thụ sản phẩm dứa Việt Nam. Hội thảo ứng dụng KHCN nâng cao giá trị và phát triển cây dứa theo chuỗi lien kết tại Việt Nam. Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam.
Phạm Ngọc Liễu, Nguyễn Ngọc Tĩnh, Phạm Văn Vui, Trương Phan Khải & Claude Teisson (2003). Quy trình kỹ thuật nhân giống dứa Cayenne. Viện Cây ăn quả miền Nam.
Piperno D.R. & Stothert K.E. (2003). Domestication in southwest Ecuador. Phytolith evidence for early Holocene Cucurbita. Science. 299: 1054-7.
Py C., Lacoeville J.J & Teisson C. (1987). The pineapple, Cultivation and Uses. Maisonneuve et Larose G.P (Eds.). Paris, France.
Ray P.K (2002). Pineapple. In: Breeding tropical and subtropical fruits, department of horticulture Rajendra Agriculture,University, India.
Trung tâm Nghiên cứu và Phát triển Nông nghiệp Công nghệ cao Cát Tường (2021). Quy trình nhân giống và canh tác giống dứa MD2. 9: 11-13.
Văn Thọ (2019). Triển vọng phát triển giống Dứa MD2 tại Lâm Đồng. Trung tâm Khuyến Nông Lâm Đồng. 5.