Effects of Dietary Supplementation with Herbal Mixed Powder on GrowthPerformance, Gas Emission and Clostridium perfringensin Manure of Growing Pigs from 30-60kg

Received: 25-07-2022

Accepted: 07-03-2024

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Ton, V., Nga, N., Duy, N., Trang, N., & Duc, H. (2024). Effects of Dietary Supplementation with Herbal Mixed Powder on GrowthPerformance, Gas Emission and Clostridium perfringensin Manure of Growing Pigs from 30-60kg. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 22(3), 350–358. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1287

Effects of Dietary Supplementation with Herbal Mixed Powder on GrowthPerformance, Gas Emission and Clostridium perfringensin Manure of Growing Pigs from 30-60kg

Vu Dinh Ton (*) 1, 2 , Nguyen Thi Nga 1 , Nguyen Van Duy 1 , Nguyen Thi Trang 3 , Hoang Minh Duc 3

  • 1 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Faculty of Animal Science, Vietnam National University of Agriculture, Trau Quy, Gia Lam, Hanoi, Vietnam
  • 3 Khoa Thú y, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Growth performance, GAS emission; NH3, H2S, Herbal plants, C. perfringens

    Abstract


    This study aimed to evaluate the effects of dietary supplementationwith herbalplants mixture on growth performance, gas emmission of NH3 and H2Sand Clostridium perfringens(C. perfingens) bacterium inmanure ofgrowingpigs from 30-60kg. Experimental pigs were divided into three groups, a control group without herbal plants mixture and two groups with two different levels of herbal plants mixture supplementation, 15 grams or 20 grams for one kg of feed. The supplementation with 15 grams and 20 grams herbalplants mixture improved the average daily gain by 11.67% and 13.45%, respectively, compared with the control.After 28 days of using feed with supplementation herbalplants mixture, the concentration of NH3emissions from pig manure in experimental group 1 (TD1)and experimental group 2 (TD2)has decreased by 51.58% and 49.47%, respectively, and the concentration of H2S in TD1 group and TD2 group has decreased by 13.92% and 51.03%, respectively, compared to the control group. The concentration of C. perfringensin the TD1groupand TD2groupdecreased by 23.17% and 27.35%, respectively, compared with the control group. The supplementationherbalplants mixture at 20 grams per kilogram of feed had better effect on reducing H2S emissions and the concentration of C.perfringensin pig manure than adding 15 grams of herbalplants mixture per kilogram of feed.

    References

    Al-Kassie G.A. (2009). Influence of two plant extracts derived from thyme and cinnamon on broiler performance. Pakistan Veterinary Journal.29: 169-173.

    Bartolome Arlene P, Villaseñor Irene M & Yang Wen-Chin (2013). Bidens pilosaL. (Asteraceae): botanical properties, traditional uses, phytochemistry, and pharmacology. National Library of Medicine. DOI: 10.1155/2013/340215.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2001). TCVN 1525:2001. Thức ăn chăn nuôi - Xác định hàm lượng Phospho. Tổng cục tiêu chuẩn đo lường. Truy cập từ https://luatvietnam.vn/nong-nghiep/tieu-chuan-viet-nam-tcvn-1525-2001-thuc-an-chan-nuoi-xac-dinh-ham-luong-phospho-188688-d3.html ngày 27/4/2023.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2016). TCVN 6404:2016 (ISO 7218:2007 with amendment 1:2013). Vi sinh vật trong thực phẩm và thức ăn chăn nuôi - Yêu cầu chung và hướng dẫn kiểm tra vi sinh vật.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2007). TCVN 1526:2007. Thức ăn chăn nuôi - Xác định hàm lượng canxi. Tổng cục tiêu chuẩn đo lường. Truy cập từ https://luatvietnam.vn/cong-nghiep/tieu-chuan-quoc-gia-ve-xac-dinh-ham-luong-canxi-bang-phuong-phap-chuan-do-trong-thuc-an-chan-nuoi-186985-d3.html ngày 27/4/2023.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2007). TCVN 4327:2007. Thức ăn chăn nuôi-xác định tro thô. Tổng cục tiêu chuẩn đo lường. Truy cập từ https://luatvietnam.vn/ nong-nghiep/tieu-chuan-viet-nam-ve-xac-dinh-tro-tho-thuc-an-chan-nuoi-187353-d3.html ngày 27/4/2023.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2007). TCVN 4328: 2007. Thức ăn chăn nuôi-Xác định hàm lượng nitơ và tính hàm lượng protein thô. Truy cập từ https://luatvietnam.vn/cong-nghiep/tieu-chuan-viet-nam-tcvn-4328-1-2007-thuc-an-chan-nuoi-xac-dinh-ham-luong-nito-187423-d3.html ngày 27/4/2023.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2007). TCVN 4329:2007. Thức ăn chăn nuôi - Xác định hàm lượng xơ thô. Truy cập từ https://luatvietnam.vn/cong-nghiep/tieu-chuan-viet-nam-tcvn-4329-2007-thuc-an-chan-nuoi-xac-dinh-ham-luong-xo-tho-187424-d3.html ngày 27/4/2023.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2001). TCVN 4331:2001. Thức ăn chăn nuôi - Xác định hàm lượng chất béo. Truy cập từ https://luatvietnam.vn/nong-nghiep/tieu-chuan-viet-nam-xac-dinh-ham-luong-chat-beo-thuc-an-chan-nuoi-187748-d3.html ngày 27/4/2023.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2020). TCVN:1547-2020. Thức ăn chăn nuôi-thức ăn hỗ hợp cho lợn. Tổng cục tiêu chuẩn đo lương. Truy cập từ https://luatminhkhue.vn/tieu-chuan-viet-nam-tcvn-1547-2007-ve-thuc-an-chan-nuoi-thuc-an-hon-hop-cho-lon.aspx ngày 27/4/2023.

    Bộ NN&PTNT (2006). 10 TCN 740-2006. Quy trình chăn nuôi lợn an toàn.

    Cabuk M., Alcicek A., Bozkurt M. & Imre N. (2003). Antimicrobial properties of the essential oils isolated from aromatic plants and using possibility as alternative feed additives. In National Animal Nutrition Congress. 18(20): 184-187.

    Chang S.-T., Chen P.-F. & Chang S.-C. (2001). Antibacterial activity of leaf essential oils and their constituents from Cinnamomum osmophloeum. Journal of ethnopharmacology. 77: 123-127.

    ChangJ., Clay D.E., Clay S.A., SmartA.J. &OhrtmanM.K. (2017). A Rapid Method for Measuring Feces Ammonia-Nitrogen and Carbon Dioxide-Carbon Emissions and Decomposition Rate Constants. Agronomy Journal. 109: 1240-1248.

    Cho J., Chen Y., Min B., Kim H., Kwon O., Shon K., Kim I., Kim S. & Asamer A. (2005). Effects of essential oils supplementation on growth performance, IgG concentration and fecal noxious gas concentration of weaned pigs. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 19: 80-85.

    Dilawar M.A., Saturno J.F.L., Mun H.S., Dae-Hun K., Jeong M.-G. & Chul-Ju Y. (2019). Influence of two plant extracts on broiler performance, oxidative stability of meat and odorous gas emissions from excreta. Annals of Animal Science. 19: 1099-1113.

    Huynh Kim Dieu, Chau Ba Loc, Yamasaki Seishi & Yutaka H. (2006). The effects of Pseuderanthemum palatiferum, a new medicinal plant, on growth performances and diarrhea of piglets. Japan Agricultural Research Quarterly: JARQ. 40: 85-91.

    Lã Văn Kính, Nguyễn Văn Phú & Lã Thị Thanh Huyền (2015). Sử dụng chế phẩm thảo dược từ xạ can, quế, dâu tằm để thay thế kháng sinh trong thức ăn cho lợn con cai sữa. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi. 201: 21-25.

    Liang G., Wang X., Wang X., Li C. & Chen A. (2009). Effects of camphor familial plant extract and yucca extracts on emission of NH3and H2S in slurry of weaned pigs. Chinese J Anim Sci. 45(13): 22-26.

    Lin Z.N., Ye L., Li Z.W., Huang X.S., Lu Z., Yang Y. Q., Xing H.W, Bai J.Y. & Ying Z.Y. (2020). Chinese herb feed additives improved the growth performance, meat quality, and nutrient digestibility parameters of pigs. Animal Models and Experimental Medicine. 3(1): 47-54.

    Memon F.Q., Yang Y., Lv F., Soliman A., Chen Y., Sun J., Wang Y., Zhang G., Li Z. & Xu B. (2020). Effects of probiotic and Bidens pilosa on the performance and gut health of chicken during induced Eimeria tenella infection. Journal of Applied Microbiology. pp. 1-26.

    Mirzaei-Aghsaghali A. (2012). Importance of medical herbs in animal feeding: A review. Ann. Biol. Res.3: 3-933.

    Noblet J. & Perez J. (1993). Prediction of digestibility of nutrients and energy values of pig diets from chemical analysis. Journal of animal science. 71: 3389-3398.

    Pham Minh Giang (2005). Study on antioxidant activities and preliminary investigation on antibacterial, antifungal of extracted fraction rich in flavonoides from leaves of Pseuderanthemum palatiferum(Nees) Radlk. Pharmaceutical Journal. 353: 9-12.

    Phạm Hồng Ngân, Nguyễn Thị Trang, Vũ Thị Thu Trà, Cam Thị Thu Hà, Hoàng Minh Đức & Lại Thị Cúc (2022). Giáo trình Vệ sinh thú y 1. Nhà xuất bản Học viện Nông nghiệp.

    Phạm Sỹ Tiệp & Nguyên Văn Bình (2008). Nghiên cứu chế biến và sử dụng chế phẩm có nguồn gốc thảo dược bổ sung vào thức ăn cho lợn thịt nhằm nâng cao hiệu quả chăn nuôi. Tạp chí Chăn nuôi. 10: 8-12.

    Shahrajabian M.H., Sun W. & Cheng Q. (2020). Chinese star anise ('Illicium verum') and pyrethrum ('Chrysanthemum cinerariifolium') as natural alternatives for organic farming and health care-a review. Australian Journal of Crop Science. 14: 517-523.

    Windisch W., Schedle K., Plitzner C. & Kroismayr A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of animal science. 86: E140-E148.

    Zhu J. (2000). A review of microbiology in swine manure odor control. Agriculture, Ecosystems & Environment. 78: 93-106.