Selecting Strains and Experimental Cultivation of Hymenopellis Radicata(Rooting Shank) on Common Local Source of Substrate in Da Nang City

Received: 03-10-2023

Accepted: 25-12-2023

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Thuy, T., Huyen, V., Duong, V., & Huynh, P. (2024). Selecting Strains and Experimental Cultivation of Hymenopellis Radicata(Rooting Shank) on Common Local Source of Substrate in Da Nang City. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 21(12), 1592–1600. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1230

Selecting Strains and Experimental Cultivation of Hymenopellis Radicata(Rooting Shank) on Common Local Source of Substrate in Da Nang City

Tran Thi Thu Thuy (*) 1 , Vo Tran Khanh Huyen 1 , Vu Thuy Duong 1 , Pham Chau Huynh 1

  • 1 Trung tâm Công nghệ sinh học Đà Nẵng - Hòa Thọ Tây, Cẩm Lệ, Đà Nẵng
  • Keywords

    Hymenopellis radicata, Rooting Shank, biological efficiency, cadmium

    Abstract


    Rooting shank or black root mushroom, Hymenopellis radicata(Xerula radicata, Oudemansiella radicata),is a wild edible mushroom known for its high nutritional and medicinal value and, thus, significant potential for the food and pharmaceutical industries. The objective of this study was to select Hymenopellis radicatafrom five different sources and compared under controlled growing conditions in Da Nang city, Vietnam. The substrates consisted of 80.0 w% rubber tree sawdust, 10.0 w% rice bran, 9.0 w% cornmeal, and 1.0 w% CaCO3, with 30 bags per experiment, replicated three times. The mushrooms were evaluated for their growth, biological efficiency, and fruiting body quality. Data analysis identified a superior genetic source (designated as M2), which was recommended for cultivation in Da Nang city. Mycelial growth rate on the substrate was 6.26±0,24mm/day, biological efficiency of 12.06±0.38%, total protein content in the fruiting body of 31.2 w% dry weight, lipid content of <1.0 w% dry weight, and absence of E.coliand Salmonella. Notably, Hymenopellis radicataexhibited a high cadmium uptake capacity (~3.7 mg/kg dry weight), surpassing the permissible limit of 0.2 mg/kg according to QCVN 8-2:2011/BYT, while showing no affinity for lead.

    References

    Bộ Y tế. (2011). Quy chuẩn quốc gia QCVN 8-2:2011/BYT là Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia đối với giới hạn ô nhiễm kim loại nặng trong thực phẩm.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2008). Tiêu chuẩn quốc gia TCVN 7924-2:2008 (ISO 16649-2:2001) về Vi sinh vật trong thực phẩm và thức ăn chăn nuôi - Phương pháp định lượng Escherichia colidương tính b-glucuronidaza - Phần 2: Kỹ thuật đếm khuẩn lạc ở 44°C sử dụng 5-bromo-4-clo-3-indolyl-b-D-glucuronid.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2009). Tiêu chuẩn quốc gia TCVN 4295:2009 về Đậu hạt - phương pháp thử.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2017). Tiêu chuẩn quốc gia TCVN 6555:2017 (ISO 11085:2015) về Ngũ cốc, sản phẩm từ ngũ cốc và thức ăn chăn nuôi - Xác định hàm lượng chất béo thô và hàm lượng chất béo tổng số bằng phương pháp chiết randall.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2017). Tiêu chuẩn quốc gia TCVN 10780-1:2017 (ISO 6579-1:2017) về Vi sinh vật trong chuỗi thực phẩm - Phương pháp phát hiện, định lượng và xác định typ huyết thanh của Salmonella- Phần 1: Phương pháp phát hiện Salmonella spp.

    Johnsen H.R. & Krause K. (2014). Cellulase activity screening using pure carboxymethylcellulose: Application to soluble cellulolytic samples and to plant tissue prints. Int J Mol Sci.15(1): 830-8.

    Kay S., Sikes B. & Morse C. (2022). A New Guide to Kansas Mushrooms. University Press of Kansas. Retrieved from: https://books.google.com.vn/books?id = 8XSrEAAAQBAJ on August 18, 2023.

    Nguyễn Thị Bích Thùy & Trịnh Tam Kiệt (2008). Nghiên cứu đặc điểm sinh học của nấm trắng rễ dài Oudemansiella Radicata. Di truyền học và ứng dụng - Chuyên san Công nghệ sinh học. 4(0866-8566): 74.

    Niego A.G., Raspé O., Thongklang N., Charoensup R., Lumyong S. & Stadler M. (2021). Taxonomy, diversity and cultivation of the Oudemansielloid/Xeruloid taxa Hymenopellis, Mucidula, Oudemansiella, and Xerula with respect to their bioactivities: A review. J Fungi. 7(1): 1-23.

    Niego A.G.T., Thongklang N., Hyde K.D. & Raspé O. (2023). Introduction of two novel species of Hymenopellis (Agaricales, Physalacriaceae) from Thailand. MycoKeys 98: 253–271 (2023), DOI: 270 10.3897/mycokeys.98.104517.

    Novo M.T., Casanoves M., Garcia-Vallvé S., Pujadas G., Mulero M. & Valls C (2016). How do Detergents Work? A Qualitative Assay to Measure Amylase Activity. J Biol Educ. 50(3).

    Phạm Châu Huỳnh, Lê Văn Tình, Lê Thị Thảo Tiên, Nguyễn Chí Linh, Nguyễn Ngọc Tâm, Phan Tiến Dũng, Trần Thị Thu Thủy & Phạm Thị Thủy (2020). Đặc tính hấp thụ cadmium và chì của nấm Bào ngư và giải pháp đảm bảo nấm an toàn kim loại nặng. Hội nghị Công nghệ sinh học toàn quốc. tr. 673-678.

    Xu F., Li Z., Liu Y., Rong C. & Wang S. (2016). Evaluation of edible mushroom Oudemansiella canariicultivation on different lignocellulosic substrates. Saudi J Biol Sci. 23(5):607-13. http://dx.doi.org/10.1016/j.sjbs.2015.07.001.

    Zaragoza O. & Casadevall A. (2021). Encyclopedia of Mycology [Internet]. Elsevier Science. Retrieved from: https://books.google.com.vn/books?id = cnINEAAAQBAJ on August 18, 2023,

    Zou Li-kou, Xin P, Yue Ai-ling, Yan L, Bei L & Yue Z (2011). Cultivation, Identification and Amino Acid Composition of Hymenopellis radicata. 32(03): 144-7.