Effect of Concentration and Spray Drying Processing on the QualityofSoluble Green Tea-lotus LeafPowder

Received: 12-07-2022

Accepted: 15-08-2022

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Nguyet, H., Luu, N., & Hien, D. (2024). Effect of Concentration and Spray Drying Processing on the QualityofSoluble Green Tea-lotus LeafPowder. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 20(8), 1076–1083. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1035

Effect of Concentration and Spray Drying Processing on the QualityofSoluble Green Tea-lotus LeafPowder

Hoang Thi Minh Nguyet (*) 1 , Nguyen Thi Luu 2 , Dinh Thi Hien 1

  • 1 Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Trường Cao đẳng Cơ điện Phú Thọ
  • Keywords

    Green tea- lotus leafpowder, extract, concentration, spray drying, product quality

    Abstract


    The study investigated the effect of concentration and spray drying temperature on the quality of soluble green tea-lotus leaf powder. The extract was obtained from the mixture of old tea leaves (cv PH1) and lotus leaves in a ratio of 88:12 by dry matter weight. To obtain the extract mentioned above, the mixture was soaked with water at a ratio of 1/10 at 95C for 15 minutes and stirred 3 times (1 min/time) at 90rpm. The extract was concentrated at temperatures of 50 ± 2C; 60 ± 2C; 70 ± 2Cand 80 ± 2C, and spray-dried at temperatures of 110 ± 2C; 115 ± 2C; 120 ± 2C; 125 ± 2C; 130 ± 2C. The results showed that the concentration and spray drying temperatures of 60 ± 2C and 110 ± 2C, respectively, were appropriateto obtain good sensory quality of soluble green tea-lotus leaf powder, and the products meet customers’ satisfaction. In addition, there were no microorganisms and heavy metal, indicating that the product meets hygiene and food safety quality requirements.

    References

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2005).TCVN 9745-1:2013 ISO 14502-1:2005 - Chè - Xác định các chất đặc trưng của chè xanh và chè đen - Phần 1: Hàm lượng polyphenol tổng số trong chè - Phương pháp đo màu dùng thuốc thử Folin-Ciocalteu.Truycập từ https://tieuchuan.vsqi.gov.vn/tieuchuan/view?sohieu =TCVN+9745-1%3A2013ngày 11/3/2017.

    Đỗ Thị Kim Ngọc, Ngô Xuân Cường, Phạm Thanh Bình & Nguyễn Thị Bích Ngọc (2013). Nghiên cứu công nghệ sản xuất chè hòa tan từ lá chè tươi. Viện Khoa học Kỹ thuật Nông Lâm nghiệp miền núi phía Bắc.

    Đỗ Văn Ngọc & Trịnh Văn Loan (2008). Các biến đổi hóa sinh trong quá trình chế biến và bảo quản chè. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Hoàng Thị Minh Nguyệt, Nguyễn Thị Lưu, Đinh Thị Hiền(2019). Xác định một số thông số trích ly trong quy trình sản xuất sản phẩm bột chè xanh - lá sen hòa tan. Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp. 107(10): 91-98.

    Huỳnh Hữu Thành (2006). Nghiên cứu quy trình chế biến chè hòa tan bằng phương pháp sấy thăng hoa. Luận văn Thạc sỹ chuyên ngành Công nghệ sinh học. Trường Đại học Nông lâm Thành phố Hồ Chí Minh.

    Nakachi Kel, Kazue Imai & Kenji Suga (1997). Epidemiological Evidence for Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease by Drinking Green Tea, Department of Epidemiology, Saitama Cancer, Center research institute: 818 Komuro, Ina, Saitama 362, Japan.

    Nguyễn Đức Hạnh (2010). Nghiên cứu một số công thức phối hợp cao dược liệu có tác dụng giảm cân, Trường Đại học Y dược thành phố Hồ Chí Minh.

    Nguyễn Duy Thịnh (2004). Công nghệ sản xuất chè. Đại học Bách Khoa, Hà Nội.

    Nguyễn Thị Nhung (2001). Nghiên cứu đặc điểm thực vật, thành phần hóa học và tác dụng sinh học của cây sen (Nelumbo nucifera Gaertn) họ sen (Nelumbonaceae). Luận án Tiến sĩ Dược học. Trường Đại học Dược Hà Nội.

    Nguyễn Thanh Hải, Giang Trung Khoa & Phạm Đức Nghĩa (2011). Một số kết quả nghiên cứu công đoạn sấy phun trong quy trình sản xuất bột chè xanh hòa tan từ lá chè tươi. Nhà xuất bản Hà Nội.

    Ngành chè Việt Nam (1996). 10TCN 258:1996. Tiêu chuẩn ngành về Chè xanh và chè hương - thuật ngữ và định nghĩa. Truy cập từ https://thuvienphap luat.vn/TCVN/Nong-nghiep/10TCN-258-1996-che -xanh-va-che-huong-thuat-ngu-va-dinh-nghia-900944. aspx ngày 22/3/2017.

    Pan T., Jankovic J. & Le W. (2003). Potential iheurapeutic properties of green tea polyphenol in Parkinson's disease. Drug aging. 20: 711-721.

    Phan Thu Hương (2013). Nghiên cứu công nghệ sản xuất chè xanh hòa tan từ lá chè già. Luận văn Thạc sỹ chuyên ngành Công nghệ sau thu hoạch. Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Vũ Thy Thư, Đoàn Hùng Tiến, Đỗ Thị Gấm & Giang Trung Khoa (2001). Các hợp chất hoá học có trong chè và một số phương pháp phân tích thông dụng trong sản xuất chè ở Việt Nam. Nhà xuất bản Nông Nghiệp, Hà Nội.